CORNELIU FURCULITA: GUVERNAREA IN COALITIE ESTE COMPLICATA SI NECESITA MATURITATE POLITICA DIN PARTEA PARTILOR COMPONENTE ALE COALITIEI

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, șeful fracțiunii socialiștilor în Parlament, Corneliu Furculiță a vorbit despre sesiunea de primăvară care s-a încheiat, cu cine le-a fost mai ușor să guverneze – ACUM sau PDM, a spus dacă au careva regrete, ce planuri au pentru noua sesiune, dar și dacă socialiștii sînt pregătiți de prezidențiale.

 

Dle Furculiță, s-a încheiat recent sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului. Cum ați descrie-o?

– A fost cea mai dificilă sesiune din activitatea mea parlamentară, și cred că va rămîne în istoria țării drept una complicată. A fost marcată de instituirea stării de urgență, de eforturile majorității parlamentare și Guvernului de a gestiona situația complicată în condiții de pandemie și secetă: de a plăti salariile și plățile sociale, de a dezvolta proiectele economice pe fonul micșorării dramatice a veniturilor la buget, și toate acestea în condițiile încercărilor din partea opozanților din parlament, care au activat în această perioadă după principiul „cu cît mai rău e în țară, cu atît mai bine pentru ei”. Blocarea creditului din Federația Rusă, moțiuni de cenzură asupra miniștrilor și a Guvernului, coruperea fără de precedent a deputaților și plecarea acestora din Partidul Democrat spre alte formațiuni politice, tentative de a corupe deputați din fracțiunea socialiștilor: acesta a fost „ajutorul” opoziției în această perioadă, suplimentat de inițiative populiste și iresponsabile, chemări la proteste și acțiuni de nesupunere autorităților statului.

De la constituirea acestei legislaturi, ați fost mereu la guvernare – anul trecut ați guvernat cu ACUM, iar anul acesta cu PDM. Cu cine v-a fost mai ușor să lucrați? De ce?

– În general trebuie să menționez că guvernarea în coaliție este complicată și necesită maturitate politică din partea părților componente ale coaliției.

Guvernarea în coaliție cu Blocul „ACUM” a fost una convențională, noi practic nu am fost reprezentați în Guvern, doar am susținut Guvernul prin voturile fracțiunii parlamentare, nu am avut posibilitate să influențăm politicile Guvernului și în majoritatea cazurilor nu am fost auziți de acel Guvern, fapt care a stîrnit nemulțumiri în rîndurile membrilor și susținătorilor PSRM. Drept consecință, neglijarea de către partenerii din ACUM a socialiștilor a dus la căderea Guvernului Sandu. Nu exclud ca Prim-ministrul Maia Sandu intenționat a provocat acea criză, pentru a se consacra alegerilor prezidențiale din poziții avantajoase pentru ea, deoarece decizia de asumarea a răspunderii nu a fost consultată nici cu partenerii săi din Blocul „ACUM”, fracțiunea PPDA.

Nu este ușoară nici coaliția cu PDM: sîntem partide cu ideologii diferite, dar avem discuții permanente pe subiectele pe care avem poziții diferite, discutăm pînă nu atingem consensul, iar dacă nu e posibil la moment, revenim peste o anumită perioadă. De fiecare dată venim cu poziții coordonate, aprobate de ambele partide.

PSRM a făcut deja totalurile activității în Parlament? Care ar fi 3 principale reușite?

– Voi evita să vin cu statistica cîte inițiative a înregistrat sau cîte a votat fracțiunea, fiindcă, în opinia mea, în acest caz nu contează cantitatea, ci calitatea inițiativelor legislative. Din reușite aș menționa: succesele guvernării în administrarea situației complicate cauzate de pandemie și secetă, păstrarea majorității parlamentare și a Guvernului, în pofida eforturilor disperate ale opoziției.

Aveți careva regrete legate de această sesiune?

– Regret că fracțiunile parlamentare nu și-au unit eforturile pentru depășirea greutăților cu care se confruntă țara, la fel ca și toată lumea, regret că opoziția în această perioadă a avut un mesaj populist, preelectoral, iar altă parte a opoziției și-a apărat interesele patrimoniale ale șefilor lor. Toate aceste acțiuni au fost contrare intereselor țării.

Din discuțiile deputaților în teritoriu, ce ați aflat…cetățenii sînt mulțumiți de activitatea PSRM în Parlament?

– Desigur în condiții de situație excepțională nivelul nemulțumirii la oameni este mare, dar ne întîlnim cu oamenii, discutăm, și în cele mai multe cazuri sîntem înțeleși. În general, PSRM a venit la guvernare într-o perioadă dificilă pentru toate țările și poate este o predestinare în aceasta, fiindcă timpurile grele necesită responsabilitate, pragmatism și curaj politic.

Avînd în vedere că, sînteți partidul susținut de Președintele RM, vă mobilizează lucru sau din contra?

– Președintele Dodon a fost candidatul înaintat de PSRM în 2016, evident pe tot parcursul mandatului de Președinte ne-am susținut reciproc și acest fapt ne responsabilizează și mobilizează ca partid pro-prezidențial.

Cum ați califica prestația opoziției în actualul Parlament?

– Foarte pe scurt: populistă, iresponsabilă, provocatoare, neconstructivă. Într-un parlament european astfel de comportament este inadmisibil, iar cetățenilor noștri le provoacă un dezgust și dezamăgire în clasa politică.

Pe o scară de la 1-10 ce notă le-ați da deputaților pentru munca depusă?

– Evident mă voi referi la activitatea deputaților din fracțiunea PSRM: 10 cu plus.

În această toamnă avem programate și alegeri prezidențiale. În opinia dvs., alegerile prezidențiale vor afecta cumva activitatea Parlamentului?

– Bineînțeles, activitatea Parlamentului va fi afectată de alegerile prezidențiale: toate fracțiunile vor fi implicate în campanie electorală, dar, spre deosebire de actuala opoziție, care va stărui să amplifice haosul, Guvernul și majoritatea parlamentară va gestiona în continuare necesitățile oamenilor: plata salariilor, pensiilor, promovarea proiectelor investiționale, fortificarea medicinii, acordarea suportului pentru agricultori.

În genere, pe cît de pregătit este PSRM de aceste alegeri?

– PSRM este mereu pregătit de orice tip de alegeri, fiindcă sîntem mereu alături de oamenii țării, nu prin declarații pe Facebook cum o fac alții, dar prin fapte și acțiuni concrete. Avem cea mai mare armată de susținători și aleși locali, fapt ce demonstrează că oamenii au încredere în socialiști.

Ce pregătește PSRM pentru noua sesiune parlamentară?

– În primul rînd, în domeniul social vom veni cu inițiative, destinate păturilor social-vulnerabile, majorarea salariilor și a altor plăți sociale, pregătirea sistemului medical. În domeniul economic vom da prioritate inițiativelor îndreptate la redresarea economiei în condiții de pandemie, facilitării afacerilor și combaterii consecințelor secetei. Desigur, vom sprijini inițiativele Guvernului, care va veni cu proiectul bugetului și politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, îndeplinirea condițiilor acordurilor internaționale, reformele în domeniul justiției și combaterii corupției. Evident, mult depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale, de durabilitatea coaliției actuale, și să nu uităm că PSRM pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, drept unica soluție pentru a institui un Parlament credibil.

Vă mulțumim.

A dialogat Andriana CHEPTINE 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:36
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:16
03.05.24 - 00:18