CORNELIU FURCULITA, DESPRE FIGURA DE COMPROMIS LA FUNCTIA DE PREMIER

Președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță, a declarat că un nou Guvern ar putea fi votat doar dacă fracțiunile veridice din Parlament vor conveni asupra candidaturii unui premier tehnocrat.

”Dacă fracțiunile parlamentare, în opinia mea ar fi un lucru bun, ar ajunge la un consens în privința formării unui Guvern, el ar trebui să fie dintre persoanele neimplicate politic. Astfel, încît să nu existe suspiciuni din partea diferitor fracțiuni”, a declarat Furculiță pentru Europa Liberă.

În cadrul acestui interviu, liderul socialiștilor în Parlament nu a exclus că ar putea fi creată o coaliție largă între fracțiunile PSRM, PAS, PPDA și PDM.

Totodată, Furculiță a reiterat că dacă se va ajunge la anticipate, atunci acestea ar putea fi organizate cel mai devreme în luna mai și cel mai tîrziu în toamna anului viitor.

 

”Protestul agricultorilor este organizat de anumite forțe politice”

Agricultorii au fost scoși în Piața Marii Adunări Naționale în scopuri politice, iar protestul la care ei participă este inclusiv în detrimentul lor, a declarat președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță.

Deputatul susține că deține informații, potrivit cărora, acești fermieri sînt adunați la protest de vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari.

”Aș vrea să fie înțeles clar de societate cine se află astăzi în piață. Ar fi bine ca protestatarii să spună cine sînt. Fiindcă un număr de tractoare sînt cumpărate din subvențiile de la stat. Noi cunoaștem prin intermediul cărui actor politic astăzi au avut de beneficiat, fiindcă domnul Slusari a fost în proiecte pentru care s-au dat aceste indemnizații. Evident, că există informații certe că ei sînt rugați să participe de către domnul Slusari și eu cred că el utilizează acest factor în detrimentul inclusiv al agricultorilor”, a declarat parlamentarul.

Liderul fracțiunii PSRM în Parlament a venit și cu un îndemn către agricultori ”să utilizeze acum timpul cuvenit ca tractoarele să are dar să nu stea în piață”.

”Un agronom bun acum lucrează”, a declarat președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță.

Fondul de subvenționare în agricultură a depășit în acest an, în premieră, suma de 1,2 miliarde de lei. Suplimentar, Guvernul a alocat 324 de milioane de lei pentru acordarea compensațiilor pentru agricultorii care au avut pierderi în urma secetei. Suma despăgubirilor pentru un hectar a variat de la 1500 de lei pînă la 3000 de lei.

 

”Blocul ACUM a retras proiectul privind lustrația, la indicația factorilor externi”

Blocul ACUM și-a retras din Parlament proiectul de lege privind lustrația la indicația factorilor externi, a declarat președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță.

Deputatul a menționat că Platforma DA a avut o inițiativă identică cu cea a socialiștilor, dar la un moment dat documentul a fost din agenda legislativă.

”Dumnealor și-au retras acest proiect. Care este logica, să-l înaintezi, apoi să-l retragi? Sau au apărut factori care au influențat? Evident acești factori puțin probabil să fie din interior. Membrii acestei fracțiuni s-au consultat, că doar nu au făcut-o pe negîndite. Evident că sînt factori din exterior care i-au influențat, i-au impus să facă acest pas”, a spus socialistul.

Corneliu Furculiță a declarat că PSRM rămîne ferm pe poziții și va promova votarea în Legislativ a proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică.

Aminitim, președintele Igor Dodon a declarat că acest document trebuia votat încă în vara anului trecut. Șeful statului a afirmat, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, că nici acum nu toți deputații vor susține inițiativa PSRM.

Potrivit documentului elaborat de PSRM, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada 20 ianuarie 2016 pînă la 07 iunie 2019, sînt încetate înainte de expirarea mandatului. Este vorba despre președintele și membrii Consiliului Audiovizualului; directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova; președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieții Financiare; președintele și vicepreședinții ai Autorității Naționale de Integritate; guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei; directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică; directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor; președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței; directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Sursa: a-tv.md