CORESPONDENTA DIN DUBAI

De ce UE nu permite Statelor membre să urmeze exemplul Emiratelor?

Deși niciodată nu mi-am propus să vizitez amețitoarea metropolă Dubai din Emiratele Arabe Unite, interesele (afecțiunile) personale, dar și cele de serviciu, m-au propulsat aici pentru vreo trei săptămîni și nu regret. Instinctiv, am recurs la o serie de comparații cu ”restul lumii” cunoscută de mine. Aici mă voi opri doar la comparația dintre Emiratele Arabe Unite, Dubai prin excelență, iar asta pentru că Capitala Abu Dhabi urmează s-o vizitez (n-am văzut orașul decît noaptea, pe aeroportul căruia am aterizat), cu unele ”rigori specifice ale Corectitudinii Politice” impuse de către UE Statelor membre. Aici mă refer la UE care impune deja Statelor membre să renunțe la trăsăturile lor naționale, din toate proiecțiile, doar pentru a nu-i ofensa pe emigranții islamiști ori pe minoritățile sexuale.

Știți la ce mă refer, da? Sigur, e vorba despre ”recomandarea impusă” de a nu mai vorbi despre ”Sărbătoarea de Crăciun”, de a renunța la apelativele de ”doamnă, domnule” ori ”tată și mamă” etc.

Religia oficială din Emirate este islamul. În Dubai, doar circa 15-20% sunt băștinași, restul majoritar fiind constituit din indieni și pakistanezi, urmați fiind de cei din Bangladesh, Sri Lanka, Filipine, Africa etc. În acest context, Emiratele sunt o pildă vie de toleranță religioasă față de cei cu alte confesiuni. Dubai este singurul Emirat din Emiratele Arabe Unite în care există un templu hindus. Totodată, există și o biserică catolică și una ortodoxă (am fost informat că a fost inaugurată și o biserică ortodoxă română). În Dubai, limba engleză joacă același rol pe care îl are limba rusă în Republica Moldova.

Așadar, vorbind despre Dubai, în condițiile în care circa 15-20% sunt băștinași, avem de-a face cu o demnitate națională pe care UE nu o permite Statelor membre. În Dubai, turistul și rezidentul occidental se bucură de absolut toate privilegiile și libertățile de la ei de acasă, dar cu respectarea tradițiilor religioase locale ale băștinașilor, care nu sunt deloc ostentative și nu se suprapun celor ale turiștilor și rezidenților. În Dubai, poți să-ți procuri și să consumi alcool sau tutun, în localuri autorizate sau în hotel, dar nu-ți este permis să umbli bezmetic, beat și gălăgios pe străzi, să fii indecent și să te afișezi ostentativ în ipostaze provocator-erotice cu femei în spațiul public. Ce-i rău în asta? Nu-i normal? La plajă, aici, e ca peste tot, numai că topless-ul nu este permis. Ce-i rău în asta? Nu-i normal? Cînd pomeneam despre ”respectarea tradițiilor religioase locale”, mă refeream la faptul că noi, străinii, nu trebuie să-i tulburăm pe localnici atunci cînd își exercită ritualurile. Personal, nu m-am confruntat cu nici o astfel de situație din cauza locației în care mă aflu.

Prin urmare, Dubai îți respectă tradițiile tale cu condiția ca și tu să i le respecți pe ale lui. Nu te obligă să-i împărtășești credința religioasă, dar trebuie să înțelegi că nici el, Dubai, nu poate să se subordoneze credințelor tale renunțînd la propriile-i tradiții doar pentru ”a nu-i ofensa” pe turiștii și rezidenții străini, chiar dacă sunt majoritari. Nu te poți duce în vizită la cineva acasă și să-l obligi pe cel care te găzduiește să-și transforme casa după gusturile și tradițiile tale de musafir, așa cum UE cere Statelor membre să se comporte față de imigranții islamiști și chiar minoritățile sexuale!

UE ”recomandă” Statele membre ”să nu-i ofenseze”, prin propriile tradiții milenare, religioase, culturale etc., pe imigranți și pe minoritățile sexuale, obligîndu-le, practic, să nu mai pomenească de Sărbătorile Crăciunului sau Paștelui, să renunțe la apelativele de ”doamnă, domnule” ori ”tată și mamă” etc.

Pasămite, monarhia din Emirate este incompatibilă cu ”principiile și valorile democrației europene”! Particularizînd, ”principiile și valorile democrației europene” au adus, succesiv, la guvernare, în Republica Moldova, aventurieri politici bezmetici și profitori care au confundat noțiunea de ”a deveni” cu cea de ”a parveni”. Mă refer, aici, la foști și actuali politicieni protejați de UE și SUA, ca Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Vladimir Plahotniuc, Maia Sandu etc. În Emiratele Arabe Unite nu-i cu putință o astfel de impostură națională!

Mihai CONȚIU