CORESPONDENTA DIN DUBAI. NU L-AM GASIT PE PLAHOTNIUC!

Siguranța cetățeanului este ”religia civilă” din Emirate

Nu mi-am dorit niciodată să vizitez marea metropolă Dubai și din cauză că am crezut mereu că e un oraș de fițe pentru milionarii și parveniții din toate colțurile lumii. Cam așa și este, într-o oarecare măsură! Snobismul, prostia funcțională și parvenitismul grobian se taxează, întotdeauna, cu milioane și milioane de euro ori de dolari! Aici, în Dubai, bogătașii și parveniții nu se etalează pe sine cu adevăratele lor dimensiuni morale și intelectuale, ci în valoarea cumpărăturilor făcute, la vedere, și în etalarea luxului în care se scaldă. Dubai e o modă pentru ei!

Cînd și Ion Berlinski ”m-a îmbrîncit” spre Dubai, mă gîndeam că poate-poate voi da nas în nas cu fugarul Vladimir Plahotniuc, despre care s-a tot spus că s-ar pitula pe aici. Avînd șansa să fiu cazat într-o reședință cumva mai exclusivistă, Berlinski s-a gîndit că poate-l prind pe Plahotniuc la vreo partidă de înot, în golf, ca să-l întreb ”dacă nu vrea să ne dăm și pe la fund”. La fundul apei, golanilor! Nu, Plahotniuc nu e pe aici! Vă garantez! Altminteri, e sigur că i-aș fi văzut măcar vreo gorilă care îl păzește ca pe propria-i mamă de sex masculin! Emiratele Arabe Unite nu primesc astfel de bandiți! Oricum, mai am timp destul ca să-l mai caut!

În rest, aici e fain, cu excepția căldurii dogoritoare de afară. În Dubai, încă din primele clipe de cînd te instalezi, capeți certitudinea siguranței personale. Este una dintre cele mai sigure metropole din lume în acest sens. Nimeni nu se holbează la nimeni, nimeni nu te deranjează cu absolut nimic, indiferent de cum ai arăta, atunci cînd îți bei tihnit o bere, un vin sau un whisky într-un club, restaurant sau pe o terasă. Spre deosebire de aventuriștii români și moldoveni care au interzis fumatul pînă și în cluburile de noapte ”pentru a-i proteja pe minori” (sic!), aici drepturile fumătorilor sunt respectate inclusiv pe plajă. Sunt, totuși, vicii legale, nu?

Vizitînd destule Țări, de-a lungul timpului, am constatat că nicăieri nu am întîlnit, ca în Dubai, atît de mulți copii cu părinți. De ce? Clima binefăcătoare, potența financiară a unora, uriașul număr de corporatiști din toată lumea care lucrează aici…

Securitatea personală pe care o ai în Dubai, ca să revin la asta, e greu să o compar cu cea din Țările prin care am fost. Cu toate aceste, însă, Dubai este copleșitor, arhitectonic, pentru mine. Îmi plac trotuarele marilor și micilor orașe europene, americane sau australiene. Dubai este o metropolă a unui viitor care nu-mi aparține. Acestea și altele sunt motivele pentru care sunt ”proscrisul” unor orașe și Țări care-mi oferă o mai puțină siguranță personală decît Dubai. Dubai este visul generațiilor viitoare, probabil!

Mihai CONȚIU

 

P.S. 1: Din surse numai de mine știute, am aflat că Renato Usatîi n-a mai venit în Dubai pentru rapelul la vaccinul împotriva coronavirusului. De ce? Să fi aflat sursele lui, din sursele anturajului lui Berlinski, că eu sunt pe aici cu antenele activate la maxim? Se protejează populist ca să-și pregătească viitoarea candidatură la Președinție?

 

P.S. 2: În Dubai, politețea, amabilitatea tuturor angajaților din serviciile publice și nu numai este o adevărată religie. În acest context, lansez o recomandare specială vizitatorilor moldoveni care, în general, sunt printre cei mai zgîrciți consumatori atunci cînd e vorba să lase un bacșiș onorabil și binevenit chelnerilor, frizerilor, taximetriștilor etc. Aici, în Dubai, acești oameni lucrează pe salarii extrem de mici, bacșișurile fiind o sursă vitală pentru propria lor întreținere. Absolut toți acești angajați din sfera serviciilor – șoferii pakistanezi de taxiuri, bonele și cameristele filipineze, angajații indieni etc. – trăiesc modest ca să economisească ceva bani pentru a-i trimite familiilor lor din Țările de origine, așa cum trimit și moldovenii din diaspora părinților, copiilor ori rudelor rămase în Moldova. Dacă tot ajungeți în Dubai, înseamnă că n-ați venit cu buzunarele goale! Sunteți tratați regește, atunci răsplătiți-i și voi pe acești oameni nu neapărat regește, ci măcar cu minimă generozitate! Aici bacșișul este chiar onorabil! De fapt, bacșișul nu este ilegal nicăieri în lume în aceste sectoare!