Coreea de Sud vrea sa renunte la ”meniurile din carne de ciine”

Premierul Sud-coreean Kim Boo-kyum a declarat Joi că Guvernul va forma un organism consultativ cu coordonare civilă pentru a obţine un consens social în legătură cu interzicerea consumului de carne de cîine, relatează agenţia de presă Yonhap.

Prim-ministrul a făcut această declaraţie la o întîlnire pentru coordonarea politicilor guvernamentale, pe care a prezidat-o, spunînd că Ministerele relevante ar trebui să depună eforturi active pentru a face o evaluare a situaţiei şi pentru a analiza diversele opinii din spaţiul public în legătură cu această controversată practică.

„Vom forma un organism consultativ public-privat condus de reprezentanţi ai societăţii civile şi vom obţine un consens social”, a declarat Kim Boo-kyum.

„Controversa privind consumul de carne de cîine nu este nouă. Ea persistă de peste 30 de ani, de la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988”, a adăgat el.

„În contextul creşterii semnificative a numărului de gospodării care au animale de companie şi a interesului opiniei publice pentru drepturile şi bunăstarea animalelor, există tot mai multe apeluri împotriva ideii de a vedea consumul de carne de cîine ca parte a unei culturi gastronomice tradiţionale”, a mai spus premierul.

Întîlnirea de Joi a survenit după ce Preşedintele ţării, Moon Jae-in, a atras atenţia asupra nevoii „de a analiza cu atenţie posibilitatea interzicerii consumului de carne de cîine”, în cadrul unei întrevederi cu şeful Guvernului în Septembrie.

Activiştii pentru drepturile animalelor au condamnat această practică, spunînd că este barbară, în timp ce alte voci afirmă că oamenii ar trebui să aibă libertatea de a alege ceea ce mănîncă.

Moon Jae-in este un cunoscut iubitor de cîini, avînd mai mulţi în complexul prezidenţial.

La începutul lunii noiembrie, un sondaj Realmeter a arătat că 48,9% din populaţie se opune interzicerii prin lege a consumului de carne de cîine, în timp ce 38,6% susţine măsura.

Legea pentru Protecţia Animalelor din Coreea de Sud are ca scop prevenirea sacrificării în chinuri a cîinilor şi pisicilor, dar nu interzice consumul de carne de cîine.