COPIII CU NECESITATI SPECIALE BENEFICIAZA IN PREZENT DE CONDITII MAI BUNE DE INTEGRARE

Copiii cu necesităţi speciale din Republica Moldova beneficiază în prezent de condiţii mai bune de integrare în cadrul instituţiilor de învăţămînt comparativ cu anii trecuţi. Declaraţia a fost făcut pe1 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, de către şeful Serviciului pentru protecţia drepturilor copilului din cadrul oficiului Avocatul Poporului, Tatiana Crestenco.

Potrivit lui Crestenco, pe parcursul anului 2015 s-au atestat îmbunătăţiri şi la capitolul oferirii asistenţei juridice gratuite de către stat copiilor, raportarea de către copii a cazurilor de abuz în instituţiile de învăţămînt şi cunoaşterea drepturilor de către aceştia.

„Astăzi copiii îşi ştiu mai bine drepturile, cunosc autorităţile la care se pot adresa în diverse situaţii şi tind să promoveze drepturile în rîndul semenilor lor”, a afirmat Crestenco.

Crestenco a mai menţionat că în prezent sînt comise încălcări grave din partea autorităţilor tutelare, care nu întotdeauna îşi onorează obligaţiile. Aceasta a mai declarat că principalele motive pentru care copiii rămîn fără îngrijire părintească sînt plecarea părinţilor peste hotare sau decăderea acestora din drepturi.

În prezent, în Republica Moldova sînt circa 690 de mii de copii. La data de 1 iunie, ţara noastră, alături de alte 30 de state, sărbătoreşte Ziua Internaţională a Copilului.

Ziua copilului a fost menţionată prima dată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului.