Continua sa ramina un mister pentru stiinta moartea in masa a crabilor si homarilor, dupa doi ani de cercetari

Un grup de experți care a investigat moartea inexplicabilă a mii de crabi și homari de-a lungul țărmului Angliei în ultimii doi ani nu a reușit să identifice o singură cauză clară pentru acestea, scrie Reuters.

Crabi și homari morți și muribunzi au început să apară în masă pe plajele din regiunea Teesside, în Nord-Estul Angliei, în Octombrie 2021, atrăgînd atenția la nivel național, în condițiile în care comunitățile locale de pescari au avut de suferit, iar unii s-au temut de o otrăvire în masă legată de trecutul industrial al zonei, scrie Mediafax.

Grupurile de pescari au declarat că substanțe chimice toxice vechi de zeci de ani ar fi putut fi eliberate de activitatea de dragare și au fost sceptici față de o anchetă inițială a Departamentului de Mediu, care a sugerat că morțile au fost probabil cauzate de o înmulțire devastatoare a algelor.

Într-un raport îndelung așteptat, un grup de experți independenți convocat de Guvernul britanic a declarat că ambele teorii sunt puțin probabile și că "nu a putut identifica o singură cauză clară și convingătoare" pentru aceste decese.

Raportul a precizat că morțile au avut loc pe o perioadă îndelungată și de-a lungul a zeci de kilometri de coastă și au implicat contracții neobișnuite ale multor crabi în timp ce mureau, dar și faptul că alte viețuitoare marine au rămas în mare parte neafectate.

Raportul ia în discuție și posibilitatea ca un agent patogen nou să fi cauzat aceste decese, deși nu a fost detectat nici un agent patogen nou.

Mai mulți dintre factorii luați în considerare ar putea fi, de asemenea, o cauză combinată a morții crustaceelor.

Ministrul britanic al Mediului, Therese Coffey, a declarat că va analiza dacă o analiză suplimentară efectuată de oamenii de știință guvernamentali ar putea stabili o cauză concludentă.