CONSILIUL SUPREM DE SECURITATE: R. MOLDOVA ARE NEVOIE DE O NOUA STRATEGIE DE SECURITATE
Autorităţile de la Chişinău trebuie să elaboreze o nouă strategie de securitate naţională care să corespundă provocărilor legate de situaţia din regiune, au decis membrii Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, convocat luni de preşedintele Nicolae Timofti în contextul situaţiei din estul Ucrainei.
Strategia de securitate naţională a Republicii Moldova a fost adoptată în anul 2011 şi nu mai corespunde realităţilor actuale în contextul crizei politice din regiune, a declarat secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Alexei Barbăneagră, citat de mass-media locală. Mai multe acte normative în domeniu sînt contradictorii şi necesită modificări, trebuie inclusiv adoptată o nouă lege privind Serviciul de Informaţii şi Securitate, a mai afirmat Alexei Barbăneagră. El a adăugat că guvernul urmează să creeze un grup de lucru care să elaboreze noua strategie de securitate naţională.
În cadrul şedinţei au fost discutate şi probleme legate de securitatea informaţională a Republicii Moldova, subiect abordat şi anterior de politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile în contextul numărului mare de posturi de radio şi televiziune ruseşti retransmise în Republica Moldova.
Purtătorul de cuvînt al preşedinţiei, Vad Ţurcanu, a precizat că instituţiile statului urmează să analizeze audiovizualul din Republica Moldova şi ulterior să fie luate deciziile ce se impun. ''Vorbim despre examinarea întregului tablou. Urmează ca instituţiile de stat să ajungă la concluziile care se impun pentru ca Republica Moldova să-şi controleze spaţiul informaţional'', a afirmat Ţurcanu.
Anterior, mai multe organizaţii neguvernamentale, dar şi politicieni au atras atenţia asupra influenţei negative a propagandei ruseşti prin intermediul posturilor de radio şi televiziune retransmise în Republica Moldova. Au existat chiar şi iniţiative de a interzice difuzarea acestora pe teritoriul Republicii Moldova. Consiliul Coordonator al Audiovizualului a stabilit în urma unor monitorizări că unele din posturile ruseşti încalcă legea, o parte din ele fiind avertizate sau amendate, în timp ce postului Rossia 24 i-a fost interzisă emisia pentru şase luni, decizie care însă a fost atacată în instanţă şi ca atare nu a fost aplicată.
Preşedintele Timofti a decis convocarea Consiliului Suprem de Securitate în contextul în care estul Ucrainei se confruntă de aproape un an cu un conflict între armata guvernamentală şi separatiştii proruşi soldat pînă în prezent cu peste 6.000 de morţi, conform ultimelor date ale ONU.
Sursa: Agerpres