CONDUCEREA ANRE ARE APROAPE CELE MAI MARI SALARII, DAR REFUZĂ SA-SI ASUME RASPUNDEREA PENTRU SCUMPIREA DRASTICA A CARBURANTILOR

Săptămîna trecută, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis un comunicat de presă prin intermediul căruia a încercat să-și decline orice responsabilitate pentru creșterea drastică a prețurilor la petrol și produsele petroliere derivate de la începutul anului în curs și a căutat sa conteste criticile virulente, precum că acestea sînt subiective și neargumentate. Cred că ar fi fost mai potrivit ca ANRE să prezinte o informație detaliată referitor la scumpirile produselor petroliere ce au avut loc în ultimile luni și la consecințele acestora asupra consumatorilor.

În loc să vină cu propuneri concrete în vederea ameliorării situației catastrofale ce s-a creat pe piața produselor petroliere a țării, conducerea Agenției a lansat pentru public informații care mai degrabă arată ca un raport valabil pentru autoritățile publice centrale, de tipul ”În prezent, fluctuațiile pe piețele și bursele internaționale atestă o creștere continuă a prețurilor la petrol și produsele petroliere derivate, fapt care influențează conjunctura prețurilor de pe piața internă”.

Dar, de fapt, în ce constau referințele eronate ale celora de la ANRE, precum că au ”constatat o abordare subiectivă și neargumentată, prezentă în spațiul public în raport cu rolul și atribuțiile funcționale ale Agenției la subiectul dat”, sau ”această situație este pe larg utilizată de diverse forțe politice care deseori interpretează tendențios și speculativ atribuțiile și capacitățile de intervenție ale ANRE”? Oare aceasta este misiunea ANRE în atare situație de criză?

Cu atît mai grav cu cît anume ANRE a fost acea insituție publică centrală care a promovat modificările și completările la Legea 461/2001 privind piața produselor petroliere, în conformitate cu care „prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzînd o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%”!

Culmea nesimțirii, tocmai ANRE plasează acum vinovăția pe cadrul legal imperfect și nu pe persoanele care sînt responsabile de situația dezastruoasă creată, adică conducătorii Agenției.

Și apoi, afirmațiile de genul ”Orice situație de monopol sau poziție dominantă pe o anumită piață poate fi subiect de investigare de către Consiliul Concurenței – organ abilitat prin lege cu competențele de rigoare. ANRE a prezentat instituției respective toate informațiile disponibile despre procesele ce au loc pe piața produselor petroliere”, pe care le raspîndește ANRE, au scopul de a dezinforma cetățenii. Or, în legea citată mai sus, articolul 6, este prevăzut direct, concret că ”Reglementarea de stat a pieţei produselor petroliere este prerogativa Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică”. Sau, ”Agenţia promovează politica unitară a statului pe piaţa produselor petroliere prin licenţierea, reglementarea şi controlul activităţii participanţilor la această piaţă”.

Deci, ANRE are funcții nu numai de licențiere și control, dar și de reglementare a pieței. Cum au reglementat conducătorii ANRE situația de criză curentă pe piața produselor petroliere? Faptul ca ei se justifică prin aceea că expediază anumite rapoarte Consiliului Concurenței, reprezintă doar o formă de colaborare instituțională. Însă acest lucru nu-i absolvă de responsabilitate pe piața reglementată.

Le-aș recomanda celor de la ANRE să mai analizeze o dată prevederile art. 5 din Legea cu privire la energetică, în conformitate cu care funcțiile ce țin de promovarea concurenţei şi limitarea activității de monopol în sectoarele energeticii conform competenţei îi revin în mod clar și Agenției, dar nu numai Consiliului Concurenţei.

Ei și dacă acceptăm lamentarea ANRE precum că această instituție ”nu poate reglementa piața”, atunci, în mod firesc, ne întrebam de ce Agenția încasează plăți de reglementare pornind de la volumul produselor petroliere principale și al gazelor lichefiate importate? Este clar. Conducătorii ANRE vor să ridice salarii fabuloase, dar să nu poarte nicio răspundere pentru situația dezastruoasă de pe piața produselor petroliere?!

Vlad LOGHIN

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40