CONCURS DE IDEI PRIVIND CONSTRUCTIA NOII CLADIRI A FILARMONICII
La un an de la incendiul de la Filarmonică, Ministerul Culturii își propune să lanseze un concurs de idei la care să participe inclusiv companii cu experiență internațională în reconstrucția sau construcția unor clădiri de o asemenea menire. După ce va fi aleasă cea mai bună idee, la nivel de concept, va fi lansat un concurs de proiecte. „Intenționăm să construim aici o clădire modernă a Filarmonicii, care ar răspunde tuturor cerințelor zilei de astăzi, atît din punct de vedere acustic, dar și din punctul de vedere al utilajelor și al mecanismelor scenice, care astăzi au deja mai multe posibilități”, a declarat ministrul culturii, Sergiu Prodan, în cadrul unei conferințe de presă susținută pe locul edificiului distrus, transmite IPN.
„Imediat după incendiu, a fost făcut primul raport tehnic, care a constatat că trebuie să fie evacuate deșeurile produse în urma arderii. După ce au fost evacuate aceste deșeuri, s-a făcut al doilea raport tehnic, care a constatat anumite lucruri vizavi de posibilitatea refacerii, reconstruirii anume a acestei clădiri istorice. Această idee este una foarte problematică. Clădirea avea peste 100 de ani. Atunci, cînd s-a construit prima dată circul pe acest loc, nu au fost folosite tocmai materialele cele mai rezistente. Mai tîrziu a fost reclădită, reconfigurată această clădire, pentru ca să activeze aici Filarmonica Națională. Concluzia sugerată de comisia de experți este că ar trebui să mergem pe calea unei clădiri noi. Și cred că asta este calea cea mai bună”, a precizat Sergiu Prodan.
Ministrul a adăugat că nu doar clădirea instituției prezintă interes. Dotarea unei filarmonici moderne costă mai mult decît clădirea. Dotările trebuie să fie prevăzute din start în proiectul arhitectural.
Și directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol, a căzut de acord că este mai bine să se construiască totul de la zero. „Ne-am dori să fie o clădire nouă, performantă”, a spus ea.
Ministerul Culturii va elabora un caiet de sarcini, va desfășura audieri publice, pentru a determina ce urmează să fie construit și cum. Pînă în prezent au fost acumulați 2,5 milioane de lei pe contul Filarmonicii Naționale (din donații și vînzarea materialelor metalice rămase în urma incendiului) și 2 milioane de lei pe contul Ministerului Finanțelor – sume insuficiente pentru începerea construcției clădirii după un proiect modern. Valoarea clădirii care a ars, conform inventarului făcut inclusiv în perioada sovietică, se ridica la 4 milioane de lei.
Sursa: IPN