Comunitatea internațională va fi solicitată de ONU să acorde 4,1 miliarde de dolari pentru ajutorul umanitar destinat Ucrainei în 2024

Oficiul de Coordonare pentru Afaceri Umanitare al ONU şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) vor solicita comunităţii internaţionale 4,1 miliarde de dolari pentru a finanţa anul acesta ajutorul umanitar destinat Ucrainei, ţară care luna viitoare ar urma să intre în cel de-al treilea an de război cu Rusia, relatează Marţi agenţia EFE.

Din această sumă, 3,1 miliarde vor fi alocate activităţilor umanitare în interiorul Ucrainei şi diferenţa de un miliard de dolari comunităţilor de refugiaţi ucraineni din alte ţări, în special europene.

Circa 14,6 milioane de persoane, respectiv 40% din populaţia ucraineană, au nevoie de ajutoare umanitare, în urma războiului cu Rusia aproximativ 6,3 de persoane refugiindu-se din Ucraina către alte ţări şi alte circa 3,7 milioane sunt strămutate intern, a precizat purtătorul de cuvînt al biroului ONU pentru coordonarea activităţilor umanitare, Jens Laerke.

Acest oficiu împreună cu UNHCR vor desfăşura, pe 15 Ianuarie, o acţiune de prezentare a planurilor umanitare pentru Ucraina, cu scopul de a transmite comunităţii internaţionale un apel la generozitate pentru victimele acestui război.

Ajutorul umanitar cerut de ONU pentru Ucraina anul acesta este sub cel de 5,6 miliarde de dolari solicitat anul trecut, însă peste cel primit efectiv din această sumă. În 2023, ONU a obţinut numai 56% din fondurile cerute pentru ajutorul umanitar oferit în interiorul Ucrainei şi numai 40% din cele destinate refugiaţilor ucraineni aflaţi în alte ţări.

Pe de altă parte, potrivit UNHCR, deşi majoritatea refugiaţilor ucraineni afirmă că doresc să revină în ţara lor, numai 14% dintre ei spun că intenţionează să facă acest lucru în viitorul apropiat.