”Complicitatea economică” dintre Rusia și Arabia Saudită a dus la o explozie considerabilă a prețurilor petrolului

Rusia și Arabia Saudită au pus la cale un plan cu bătaie pe termen lung, iar acum se văd efectele. Preţurile petrolului ui au crescut cu aproximativ 2% Marţi, pînă la cel mai ridicat nivel din Noiembrie anul trecut, după ce Arabia Saudită şi Rusia şi-au extins reducerile voluntare de producţie pînă la sfîrşitul anului, îngrijorînd investitorii cu privire la posibilele penurii în perioada de vîrf a cererii de Iarnă, transmite Reuters, informează News.ro.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,32 dolari, sau cu aproximativ 1,5%, la 90,32 dolari pe baril. Indicele de referinţă global, folosit pentru preţul a peste trei sferturi din petrolul tranzacţionat la nivel mondial, a urcat la 91,15 dolari pe baril în timpul tranzacţiilor, cel mai ridicat nivel din 17 Noiembrie.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au crescut cu 1,49 dolari, sau cu aproximativ 1,7%, la 87,04 dolari pe baril, după ce a atins, de asemenea, un maxim al ultimelor 10 luni, de 88,07 de dolari.

Investitorii se aşteptau ca Arabia Saudită şi Rusia să prelungească reducerile voluntare pînă în Octombrie, dar prelungirea cu trei luni a fost neaşteptată.

”Cu siguranţă, piaţa a fost surprinsă de agresivitatea poziţiei lor”, a spus John Kilduff, partener la Again Capital LLC din New York.

Atît Arabia Saudită, cît şi Rusia au spus că vor revizui lunar reducerile de producţie şi le-ar putea modifica în funcţie de condiţiile pieţei.

”Odată cu extinderea reducerii producţiei, anticipăm un deficit pe piaţă de peste 1,5 milioane de barili pe zi în trimestrul 4”, a scris analistul UBS Giovanni Staunovo, într-o notă adresată clienţilor.

UBS se aşteaptă acum ca ţiţeiul Brent să crească la 95 de dolari pe baril pînă la sfîrşitul anului.