COMPANII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI PARTICIPĂ LA EXPOZIŢIA ”INDAGRA” DE LA BUCUREŞTI

Întreprinderi de pe ambele maluri ale Nistrului participă cu un stand colectiv la Expoziţia internaţională specializată în domeniul agroalimentar "INDAGRA - 2014", care se desfăşoară în perioada 29 octombrie - 2 noiembrie curent, la Bucureşti, România.

Producătorii au expus la stand mere, prune, struguri, conserve, cereale, fructe uscate, uleiuri vegetale, fursecuri etc. – mărfuri pe care doresc să le exporte pe piaţa UE.

Participarea la "INDAGRA - 2014" este organizată de CCI a Moldovei, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi PNUD, în cadrul Programului "Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii", cu scopul de a contribui la dezvoltarea relaţiilor de colaborare între întreprinzătorii de pe ambele maluri ale Nistrului şi la promovarea mărfurilor lor pe piaţa externă.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, volumul comerţului exterior al R. Moldova cu România, în ianuarie-august 2014, a constituit 794 mln de dolari SUA şi s-a majorat cu 12,22% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013. După valoarea volumului schimburilor comerciale, România se situează pe locul 2 printre partenerii comerciali ai R. Moldova.

Exportul de mărfuri realizat în ianuarie - august anul curent a înregistrat suma de 275 mln de dolari SUA şi a crescut cu 2,5 % faţă de aceeaşi perioada a anului precedent. România se situează pe locul 2 în topul ţărilor în care R. Moldova efectuează exporturi, deţinînd o pondere de 17,37% în volumul total al exportului Republicii Moldova.

Importul de mărfuri efectuat în perioada sus-menţionată în R. Moldova din România a fost estimat la 519 mln de dolari SUA şi a înregistrat o creştere de 18,14 % în raport cu opt luni ale cu anului 2013. România se situează pe locul 3 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deţinînd o pondere de 15,24% în volumul total al importului.

Cu susţinerea Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", de la începutul anului curent încă 30 de agenţi economici de pe ambele maluri ale Nistrului au participat cu standuri comune la expoziţii specializate din Germania, Cehia, Polonia şi Franţa.

Sursa: Moldpres