Comisia Europeana a semnat un contract de achizitie pentru un tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacientii cu COVID-19

Comisia Europeană a anunțat că a semnat un contract cadru de achiziții cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienții cu COVID-19. Tratamentul este în curs de revizuire de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Potrivit Comisiei Europene, 18 state membre s-au înscris la achiziția comună de pînă la 220.000 de tratamente.

„Peste 73% din populația adultă din UE este acum complet vaccinată, iar această rată crește în continuare. Dar vaccinurile nu pot fi singurul nostru răspuns la COVID-19. Oamenii continuă să fie infectați și să se îmbolnăvească. Trebuie să ne continuăm munca pentru a preveni îmbolnăvirea cu vaccinuri și, în același timp, să ne asigurăm că o putem trata. Cu acest contract, încheiem cea de-a treia achiziție și ne îndeplinim angajamentul potrivit Strategiei terapeutice a UE de a facilita accesul la medicamente de ultimă generație pentru pacienții cu COVID-19,” a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Tratamentul dezvoltat de Eli Lilly este o combinație de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab și etesevimab) recomandat pacienților cu coronavirus care nu necesită oxigen, dar prezintă un risc ridicat de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Anticorpii monoclonali sunt proteine ​​concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Fuzionează cu proteina spike și astfel blochează atașarea virusului la celulele umane.