COMISIA DE LA VENETIA SE VA PRONUNTA ASUPRA PROIECTULUI DE LEGE CU PRIVIRE LA CSM

Comisia de la Veneția va emite, la solicitarea Ministerului Justiției, un aviz referitor la proiectul de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Președintele Comisiei, Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită în Moldova, s-a declarat surprins de faptul că proiectul în privința căruia se solicită avizul este votată în lectură finală chiar astăzi, 20 decembrie.

Într-o conferință de presă, Gianni Buquicchio a declarat că în această dimineață, ministrul justiției i-a prezentat o cerere de aviz a proiectului de lege cu privire la CSM. Avizul urmează să fie emis în procedură de urgență, pînă la sfîrșitul lunii ianuarie. „Trebuie să recunosc că am fost surprins cînd ieri la Parlament am aflat că acest proiect de amendament urmează să fie adoptat astăzi. Și m-am întrebat la ce mai servește un aviz al Comisiei de la Veneția dacă acest proiect de amendament este deja adoptat. Dar ministrul m-a asigurat că acest aviz al Comisiei este la fel de important, pentru că se va ține cont de el pentru o eventuală ameliorare a legii”, a menționat oficialul.

Președintele Comisiei a spus că Republica Moldova are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judiciar și această reformă este urgentă. Însă, este necesară o reformă de calitate și pentru aceasta este nevoie de timp. „Trebuie să avansăm pe calea acestei reforme fără a pierde timp, dar și fără a ne pripi. Este important ca această reformă să fie coerentă, globală”, a menționat Gianni Buquicchio.

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că președintelui Comisei de la Veneția i s-a adus la cunoștință ceea ce își dorește politicul să facă pentru îmbunătățirea actului de justiție din Republica Moldova. Ministrul a spus că viziunile lui Gianni Buquicchio sînt extrem de importante pentru reformarea sistemului judecătoresc și, cu siguranță, se va ține cont de toate opiniile oficialului și avizele emise de Comisie.

„Totodată, sper că prezența domnului Buquicchio pe teritoriul Republicii Moldova va clarifica inclusiv și problemele pe care le avem între CSM și judecătorii din cadrul sistemului judecătoresc, fiindcă pentru a face o reformă stabilă, credibilă, avem nevoie, în primul rînd, de un consens politic larg. Noi avem nevoie că însăși puterea judecătorească să înțeleagă necesitatea acestei reforme”, a notat ministrul.

Întrebat de jurnaliști de ce Ministerul Justiției, în calitate de autor al proiectului de modificare a legii cu privire la CSM, nu a solicitat amînarea examinării acestuia în lectură finală, în condițiile în care a fost solicitat avizul Comisiei de la Veneția, Fadei Nagacevschi a declarat că urgența a fost explicată partenerilor externi. Acesta a mai spus că va oferi explicații suplimentare într-o conferință de presă pe care urmează să o organizeze.

Sursa: IPN