Colapsul criptomonedelor a inundat piata cu ceasuri de lux Rolex si Patek Philippe

Prăbuşirea criptomonedelor a modificat oferta pentru unele dintre cele mai căutate ceasuri de lux de pe piaţa second-hand, ducînd la scăderea preţurilor pentru modelele greu de procurat precum Rolex şi Patek Philippe, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.

Oferta de ceasuri rare precum Rolex Daytona sau Patek Nautilus 5711A „este acum mult mai mare”, susţine platforma de tranzacţionare online a ceasurilor de lux Chrono24.

Recenta prăbuşire a valorii criptomonedelor „a avut un impact direct asupra preţului ceasurilor de lux oferite de mărci precum Rolex şi Patek Philippe”, susţine Chrono24, o platformă cu sediul în Karlsruhe, Germania, şi care oferă la vînzare peste o jumătate de milion de ceasuri pe site-ul său de Internet.

De exemplu, preţul unui ceas Patek Philippe Nautilus 5711A, care în magazin se vinde pentru aproximativ 35.000 de dolari, a urcat în primul trimestru pînă la 240.000 de dolari, iar acum se vinde pentru aproximativ 190.000 de dolari, potrivit Chrono24.

Această scădere de preţuri pentru cele mai căutate modele de ceasuri de lux este o ultimă dovadă că piaţa second-hand a ceasurilor de lux, care odată înregistra o creştere explozivă, începe să piardă din elan. Creşterea valorii criptomonedelor a creat o nouă clasă de cumpărători de produse de lux, ducînd la creşteri de preţuri fără precedent pentru modelele oferite de mărci precum Rolex, Audemars Piguet şi Patek. Însă acum, după ce multe monede digitale s-au prăbuşit, consumatorii s-au îndreptat în direcţia opusă şi au început să vîndă ceasuri de lux.

Directorul general de la Chrono24, Tim Stracke, spune că renunţarea la anumit modele de ceasuri duce la o consolidare a preţurilor. În acelaşi timp, Tim Stracke subliniază că volumul tranzacţiilor pe platforma online Chrono24, care acţionează ca intermediar între dealeri sau vînzători privaţi şi cumpărători, a înregistrat o creştere de peste 50% în prima jumătate a acestui an.