CNN: Cum sunt inrolati detinutii rusi ca sa mearga sa lupte in Ucraina

Moscova face promisiuni de libertate și bani condamnaților din celulele aglomerate ale închisorilor rusești. Urmează telefoane frenetice între rude și deținuți, care cîntăresc oferta. Apoi deținuții dispar, lăsîndu-i pe cei dragi să citească rapoartele despre sosirea răniților în spitale, relatează CNN.

Această scenă se desfășoară adesea în comunitățile de deținuți din Rusia. Cu o armată regulată epuizată după aproape șase luni de invazie dezastruoasă și sîngeroasă în Ucraina, există tot mai multe dovezi că Kremlinul recrutează prizonierii Rusiei pentru a lupta pe front.

CNN a vorbit cu deținuți implicați în cea mai nouă schemă de recrutare din Rusia și cu rudele și prietenii lor. Activiștii cred că sute de deținuți, de la ucigași la traficanți de droguri, au fost recrutați din zeci de închisori din Rusia. Unii au fost chiar scoși din închisoarea unde este deținut un cetățean american, Paul Whelan. Fratele său, David, a spus, în Iulie, că a auzit că zece voluntari au părăsit închisoarea IK17 din Mordovia pentru a merge să lupte în Ucraina.

Zeci de mesaje trimise între deținuți și rudele lor, studiate de CNN, detaliază recompensele tentante oferite pentru a lupta în Ucraina, unde riscul de deces este mare. Cele mai recente evaluări occidentale sugerează că pînă la 75.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei, o afirmație pe care Kremlinul a negat-o însă.

Un deținut condamnat pentru trafic de droguri a vorbit cu CNN din celula sa, sub rezerva anonimatului, folosind un smartphone de contrabandă, destul de obișnuit în sistemul penitenciar al Rusiei, pentru a sublinia condițiile oferite.

„Acceptă criminali, dar nu violatori, pedofili, extremiști sau teroriști. Se oferă amnistia sau grațierea în șase luni. Cineva vorbește despre 100.000 de ruble pe lună, alții de 200.000”, spune el.

Deținutul a adăugat că oferta a fost făcută de bărbați neidentificați, despre care se crede că fac parte dintr-o firmă a unui contractor militar privat, care au venit la închisoare în prima jumătate a lunii Iulie.

Cei care acceptă să fie recrutați vor face două săptămîni de antrenament în regiunea Rostov, din în Sudul Rusiei. Recrutorii nu par să insiste pe experiența militară.

„În cazul meu, dacă este real, voi spune da. E o mare diferență să fii închis timp de aproape un deceniu sau să ieși în șase luni, dacă ai noroc. Dar asta dacă ai noroc. Vreau doar să merg acasă la copii cît mai curînd posibil. Dacă această opțiune este posibilă, atunci de ce nu?”, spune deținutul.

El a adăugat că 50 de deținuți au fost deja selectați pentru recrutare și plasați în carantină în închisoare, dar a auzit că 400 au aplicat. Activiștii pentru drepturile omului, care lucrează în sistemul penitenciar din Rusia, au declarat, de la începutul lunii Iulie, că au fost inundați de rapoarte din toată Rusia de la rude îngrijorate de soarta deținuților.

„În ultimele trei săptămîni din Iulie, a avut loc un val de recrutare a mii de prizonieri ruși și de trimitere a acestora la război”, a spus Vladimir Osecikin, șeful Gulagu.net, un grup de sprijin al deținuților.

Osecikin a spus că unor deținuți li s-a promis o plată de 5 milioane de ruble (82.000 de dolari) pentru familiile lor, dacă vor muri pe front, dar că recompensele financiare s-ar putea să nu fie onorate niciodată, de fapt.

„Nu există nici o garanție, nu există un contract real. Este ilegal”, a spus el.

Osecikin crede că deținuții au fost folosiți eficient ca momeală pentru a atrage tirul trupelor ucrainene și pentru a permite astfel armatei ruse regulate să atace cu precizie.

„Ei merg primii și, cînd Armata ucraineană îi vede, îi lovește. Apoi soldații ruși văd unde sunt ucrainenii și bombardează locul”, spune el.

CNN a contactat Ministerul rus al Apărării și serviciul penitenciar pentru a comenta situația, dar nu a primit nici un răspuns.

Deși recrutarea deținuților este la început, familiile unora dintre aceștia au aflat deja că cei dragi au fost răniți pe front, în regiunea separatistă Lugansk.

CNN a citit mai multe mesaje schimbate între rudele deținuților trimiși în prima linie. O soție detaliază modul în care și-a contactat soțul, care zăcea rănit într-un spital din Lugansk. Femeia a spus că doar trei deținuți din cei 10 care au fost alături de soțul ei mai trăiau.