CITE STARI DE URGENTA AVEM IN TARA?

”Cod roşu” de incompetenţă la Preşedinţie

Sîmbătă, 13 Martie, domnișoara președintă Maia Sandu a convocat, într-o ședință lărgită, Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Felul în care aceasta și-a expus prioritățile naționale ne-a demonstrat că este de o incompetență crasă, că nu Țara, cetățenii ei, Constituția și stoparea crizei politice sunt priorități de maximă urgență, ci propria-i persoană, conservarea imaginii sale prezidențiale închipuite în cel mai egoist și fanatic mod. Nu o să intru în amănunte deoarece au făcut-o deja analiști moldoveni și români, mai ales. Firește că în defavoarea ei! Mă voi referi, pe scurt, doar la cîteva elemente.

Subliniez, totodată, că subiectele abordate nu țineau neapărat de competența majoră a CSS, ci mai curînd de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, care, se înțelege, trebuie, totuși, să-și extindă componențele. La fel și celelalte abordări, ce trebuie să fie parte a responsabilităților Ministerelor de resort! Iată doar cîteva ”urgențe naționale prioritare” invocate de Sandu!

”Numirea în regim de urgență a secretarilor de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și numirea conducerii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (asta înseamnă că vrea ca Guvernul demisionar să-și exercite ”competențele restînse” pînă la alegerile legislative la termen?); modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, ca să includă epidemiologi și medici în componența acesteia; activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei”. 

Nimic despre obligația constituțională a președintei Sandu de a desemna un Guvern funcțional!!! În schimb, cere Guvernului demisionar să desemneze secretari de Stat și alți conducători. În plus, Sandu a mai cerut Guvernului demisionar și Parlamentului instituirea stării de urgență la nivel național. Prin omisiuni grave pentru Țară, luîndu-și aliat pandemia care ne ucide zilnic, Sandu vrea să-i facă pe cetățeni să NU creadă că lupta cu pandemia și moartea este o urgență națională ce nu poate fi fructificată decît prin consens politic și învestirea unui Guvern funcțional.

Sandu vrea să-i facă pe cetățeni să NU constate că agravarea situației pandemice nu poate fi stăvilită tocmai din cauza ei, pentru că EA NU VREA să nominalizeze un Guvern constituțional.

Sandu vrea să-i convingă criminal pe moldoveni că priorități naționale sunt alegerile anticipate dorite de ea, că, în pofida miilor de contaminări și a zecilor de morți zilnic, oamenii pot ieși fără teamă la întruniri electorale și la vot.

Ca oamenii să nu vadă că ea este marea problemă națională în aceste momente dramatice pentru Țară, a avut inițiativa artificială și manipulatoare de a cere numirea urgentă a unor secretari de Stat într-un Guvern aflat în demisie. Își imaginează, astfel, că oamenii vor învinui Guvernul demisionar de actuala situație dramatică, nu pe ea, din cauză că refuză numirea unui Guvern funcțional, cu toate împuternicirile și competențele constituționale, de a lupta cu pandemia. Ea crede că această criză politică provocată de ea, care a generat explozia pandemică, va aduce PAS capital electoral. Cu prețul miilor de morți!

Ziua scadentă pentru ea, 23 Martie, se apropie. Indiferent de cum va proceda, ea va rămîne în amintire drept președinta care s-a bucurat efectiv (faptele o dovedesc!) de apariția pandemiei, întrucît o consideră un aliat electoral ”binecuvîntat” pentru ea. În final, constatăm că avem ”Cod roșu” ori ”stare de urgență” la Președinție; avem ”stare de urgență națională pandemică” provocată de ”Codul roșu” prezidențial; avem ”stare de urgență constituțională” pentru că nu avem un Guvern funcțional; avem o ”stare de urgență națională” produsă de războiul pe care Sandu l-a declarat Parlamentului, Constituției și chiar foștilor ei aliați politici.

Țara este în cel mai mare pericol, unul fără precedent, iar asta din pricina toanelor unei aventuriere, ale unei frustrate, ale unei incompetente, ale unei fanatice care se pare că e convinsă că nu mai are nimic de pierdut!

P.S. În ceea ce privește lockdown-ul dorit de ea, la nivel național, politicienii, economiștii și analiștii competenți au explicat de ce este contraproductiv. Pe de altă parte, una e lockdown-ul în Țări bogate ca Franța, Germania, Anglia ori Italia, alta-i în Moldova. Trebuie să ți-l permiți! Mai apoi, de ce susținătorii PAS, cei care vor alegeri anticipate, nu se deplasează prin absolut toate raioanele ca să-i informeze pe toți moldovenii neîncrezători în coronavirus și vaccinări că pandemia este o realitate înfricoșătoare, că vaccinarea și măsurile de protecție sunt vitale? Unde-i patriotismul din ei? Unde-i dragostea și sacrificiul lor pentru binele moldovenilor? De ce le este frică să iasă ”pe teren”?

Mihai CONȚIU

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06