Cistigatorul Premiului Nobel pentru Medicină este paleogeneticianul suedez Svante Pääbo

Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo a fost desemnat, Luni, laureatul Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 2022, transmite agerpres.

„Prin dezvăluirea diferenţelor genetice care disting toţi oamenii în viaţă de hominizii dispăruţi, descoperirile sale au oferit baza pentru a explora ceea ce ne face pe noi, oamenii, atît de unici”, a anunţat, Luni, Comitetul Nobel.

„Diferenţele genetice dintre Homo Sapiens şi cele mai apropiate rude ale noastre, acum dispărute, au fost necunoscute pînă cînd au fost identificate graţie cercetărilor lui Svante Pääbo”, a adăugat Comitetul Nobel în decizia sa.

Svante Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene între aceşti hominizi azi dispăruţi şi Homo sapiens. Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanţă fiziologică în prezent, afectînd, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacţionează la infecţii.

Tatăl său, Sune Bergström, a primit, de asemenea, Premiul Nobel pentru Medicină în 1982.

Svante Pääbo s-a născut la Stockholm în 1955, însă a lucrat la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, din 1999.

Premiul este însoţit de o recompensă în valoare de 10 milioane de coroane (circa 920.000 de euro).

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat americanilor Ardem Patapoutian şi David Julius pentru ”descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere”.

După atribuirea Premiului pentru Medicină, sezonul Nobel continuă Marţi, cu Premiul Nobel pentru Fizică, urmat de cel pentru Chimie, Miercuri, înainte de mult aşteptatul Premiu pentru Literatură, Joi, şi de Premiul pentru Pace, Vineri, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 10 Octombrie.