CIRCA JUMATATE DIN LIMBILE VORBITE VOR DISPAREA

Astăzi două treimi din populaţia Pămîntului foloseşte doar 12 limbi. În acelaşi timp, două mii (2000) de limbi sînt reprezentate de mai puţin de o mie (1000) de vorbitori.

În prezent, pe întreg globul pămîntesc filologii atestă 7102 limbi. Cea mai mare concentraţie e în Asia (2301 limbi) şi Africa (2138 limbi) . Pentru comparaţie: în America de Sud şi de Nord sînt folosite de două ori mai puţine limbi - 1064, iar în Europa şi mai puţin – 286 de limbi.

Cei mai mulţi oameni în lumea contemporană vorbesc chineza (luînd în consideraţie toate dialectele ei). Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Dusseldorf, limba chineză este vorbită de un miliard şi 400 de milioane de oameni. Din prima treime mai fac parte limba hindi-ugri (588 de milioane) şi engleza – 527 de milioane. Limba rusă e vorbită de 254 de milioane de oameni şi ocupă al şaptelea loc, înaintea ei situîndu-se limbile arabă, spaniolă şi bengală.

În cazul în care ne uităm la arealul răspîndirii, tabloul se schimbă radical. Poziţia de lider o ocupă limba engleză, ca rezultat al politicii coloniale anglo-saxone. În prezent, engleza e folosită în 101 de state, iar în 35 dintre ele este limbă oficială. Al doilea loc în ocupă limba arabă şi este vorbită în 60 de ţări, iar al treilea – franceza, folosită în 51 de state.

În ceea ce priveşte studierea limbilor, engleza e lider – circa un miliard şi jumătate o preferă în calitate de limbă străină. Pe al doilea loc e franceza – 82 de milioane. Chineza se situează pe locul trei – o studiază peste 30 de milioane de oameni. Pentru comparaţie: germana şi spaniola o studiază de două ori mai puţini oameni.

Filologii presupun că, spre sfîrşitul secolului, circa o jumătate din limbile vorbite vor dispărea. În zona riscului sînt limbile populaţiei din Amazonia, Africa ecuatorială, Australia şi Asia de Sud-Est. În Rusia, de asemenea, vor dispărea circa 30 de limbi.