CINE-I PROST SA VREA UN POST?

Nu suntem chiar toți beți!

Șefa Guvernului, Natalia Gavrilița îi tot îndeamnă pe moldoveni ca să candideze pentru multele funcții rămase vacante în cadrul Guvernului. Totodată, domnia sa zice că nu știe care este motivul refuzului cetățenilor de a obține un loc de muncă în Executiv. Auziți, nu știe! Așa ceva nici un premier nu are dreptul să afirme atîta timp cît motivele pentru care nu prea există solicitanți sunt mai mult decît evidente. Cine-i prost să vrea un post în condițiile în care vede clar că poate fi unul temporar, după modelul/precedentul creat chiar de către actualii guvernanți?

Din clipa în care au preluat Puterea, au fost eliminați ori forțați să demisioneze ”benevol” absolut toți cei care nu aveau vreo tangență cu PAS. Aici ne referim, mai cu seamă, la mulțimea de funcții care nu ar trebui să aibă nici o legătură cu politica ori cu partidul de guvernămînt. Orice om dorește o funcție din care chiar dacă nu avansează măcar să iasă la pensie din ea. Vă ofer un exemplu din România imposibil de aplicat și aici, indiferent de partidul care ajunge la guvernare!

În România, a existat un om numit Ion Columbeanu. Acesta, din 1961 pînă în 2002, a ocupat diferite funcții, de la consilier la secretar general interimar sau șeful protocolului în Guvernele Gheorghiu-Dej, în regimul Ceaușescu, supraviețuind și după 1990 în Guvernele Roman și Văcăroiu. S-a întîmplat astfel deoarece, în realitate, funcțiile pe care le-a ocupat nu erau politice și nici unui nou Guvern nu i-a trecut prin minte să-l concedieze ca să-și aducă un protejat politic, așa cum s-a întîmplat în absolut toate Guvernele moldovenești.

Astfel, ascultînd oferta șefei Guvernului, orice om calificat înțelege că este vorba despre o funcție temporară, după ce a văzut cîți profesioniști au eliminat din funcție noii guvernanți doar pentru că au fost suspectați că nu au simpatii politice pentru PAS. Orice Guvern nou instalat, își aduce oamenii lui politici în Secretariatul General al Guvernului, la Agenția Moldpres, la Tipografia Universul, la Fisc, la BNM, la absolut toate agențiile de Stat centrale și locale, la televiziunea și radioul care-s publice, în toate posturile specializate din Ministere, la PG, MAI, CNA, MAN etc., etc. Rețineți că vorbim despre posturi și domenii care nu ar trebui să aibă absolut deloc vreo tangență politică! Nu suntem chiar toți și chiar atît de beți încît să nu pricepem despre ce e vorba!

„Mi-aș fi dorit să atragem mai mult și mai repede profesioniști integri în anumite funcții”, a declarat Natalia Gavrilița. Vorbind despre ”integritate”, am certitudinea că din pricina practicilor sugerate mai devreme, începînd cu 1991, în Republica Moldova, integri absolut sunt doar bebelușii. Absolut toți devin parte a corupției din clipa în care ajung la o anume grădiniță ”printr-o relație stimulată cu ceva”. Să fie clar! Nici un cuvînt în plus!

Mihai CONȚIU