Cine a inventat maşina de cusut?
Prima maşină de cusut a fost inventată de un englez, în 1790. Există o poveste despre un explorator care a ajuns într-un colţ îndepărtat al lumii, unde se aştepta să nu găsească nici o urmă de civilizaţie. I-a întîlnit pe locuitorii de acolo, iar, spre marea lui surprindere, în coliba şefului de trib a găsit o maşină de cusut. Cumva, băştinaşii au obţinut o maşină de cusut de la cel mai apropiat avanpost civilizat.
Cusutul este atît de important pentru om, încît cineva trebuia să-l inventeze. Întrebarea era: cine va inventa una primul? Prima maşină de cusut a fost inventată de către englezul Thomas Saint. În 1790 a patentat o maşină care avea multe din caracteristicile maşinilor de cusut din ziua de azi, şi era făcută să lucreze în special cu piele, dar nu a fost niciodată folosită, astfel că inventatorul ei nu a putut profita de pe urma ei. În 1810, germanul Balthasar Krems a inventat o maşină automată cu aţă de cusut, dar nu şi-a patentat niciodată invenţia, care nici nu funcţiona prea bine de altfel.
În 1830, croitorul francez Barthelemy Thimmonier inventează prima maşină de cusut funcţionala în adevăratul sens al cuvîntului. Maşina lui Thimmonier folosea doar un fir de aţă şi un ac de cusut încîrligat care făcea o singură cusătură cu lanţ dintr-un fir, utilizată la broderii. Inventatorul ei a fost aproape omorît de un grup de croitori francezi care au dat foc întregii fabrici de confecţii de teama şomajului pe care îl putea cauza noua invenţie.
Între timp, în New York, un om pe nume Walter Hunt inventa aproape în acelaşi timp cu Thimmonier, o maşină de cusut care conţinea un ac curbat ce avea la capăt o buclă în care se băga firul de aţă. Mai tîrziu, el a pierdut interesul pentru invenţii, pentru că avea ideea preconcepută că invenţiile cauzau şomaj. El nu a patentat această invenţie, dar 12 ani mai tîrziu, Elias Howe era cel care făcea acest lucru pentru "un proces care folosea fire din două surse diferite".
Producţia de masă a început de abia în anii 1851, cînd Isaac Singer a construit prima maşină de cusut în care acul făcea mişcări de sus în jos mai mult decît dintr-o parte în cealaltă, acul fiind controlat prin intermediul unei pedale. Maşinile de cusut anterioare foloseau manivele. Maşina de cusut a lui Singer folosea acelaşi principiu patentat de Howe, motiv pentru care Elias Howe l-a dat în judecata pe Singer pentru încălcarea brevetului, proces pe care l-a şi cîştigat.
Sursa: Descoperă.ro