Cind ar putea fi ridicate sanctiunile impotriva Rusiei

Londra consideră că Rusia nu are în prezent intenții serioase să negocieze pacea în Ucraina și de aceea este necesară înăsprirea sancțiunilor și trimiterea de mai multe arme în Ucraina, a declarat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, într-un interviu acordat Sunday Telegraph, potrivit Agerpres.

Oligarhii, băncile și companiile din Rusia ar putea scăpa de sancțiunile impuse de Londra dacă președintele rus Vladimir Putin va pune capăt invaziei din Ucraina și se va angaja să nu mai comită „alte agresiuni”. Asta înseamnă în primul rînd să respecte o încetare totală a focului și să-și retragă trupele din Ucraina, dar Kremlinul ar trebui totodată și să garanteze că nu va mai comite vreo agresiune împotriva Ucrainei, pentru ca sancţiunile impuse sutelor de personalităţi şi entităţi ruse să fie ridicate, a arătat Liz Truss.

„Sancţiunile vor dispărea doar cu un acord total de încetare a focului şi retragerea (trupelor), dar şi cu angajamentul de a nu mai comite agresiuni” împotriva Ucrainei, a declarat şefa diplomaţiei de la Londra. Ea a adăugat că sancţiunile ar putea fi reimpuse, în cazul unei noi agresiuni. Este vorba despre așa-numite „sancțiuni de revenire”, scrie AFP, preluată de Agerpres.

La rîndul său, secretarul de stat american Antony Blinken declarase că sancţiunile împotriva Rusiei „nu au fost concepute pentru a fi permanente” şi că ar putea dispărea dacă Moscova îşi schimbă atitudinea.

La fel ca alte ţări occidentale, Marea Britanie a impus sancţiuni împotriva a peste 1.000 de indivizi şi companii ruse sau belaruse în ultimele săptămîni.

Liz Truss a mai anunțat, în interviul pentru Sunday Telegraph, că a format în cadrul Foreign Office o echipă specializată în negocieri care să sprijine Ucraina în discuţiile cu Rusia. Ea a avertizat însă că aceasta va fi utilă doar atunci cînd „ruşii vor fi serioşi” în dorinţa lor de a negocia. „Nu cred că în prezent sunt serioşi şi de aceea am spus că trebuie să fii dur pentru a obţine pacea”, a adăugat ministrul britanic.

Prin urmare, este necesar „să dublăm sancţiunile” şi „să dublăm armele pe care le trimitem în Ucraina”, a mai afirmat şefa diplomaţiei britanice.

Rusia a dat semne în ultimele zile că este posibil să își reducă ambițiile în Ucraina, un oficial militar de rang înalt afirmînd Vineri că eforturile Moscovei se îndreaptă acum spre regiunea Donbas, din Estul țării. Cu toate acestea, orașul vestic Liov, aflat în apropiere de granița cu Polonia și care pînă acum, în mare parte, nu a fost supus atacurilor, a fost Sîmbătă ținta unor tiruri intense cu rachete, în timp ce la Varșovia se afla Președintele american Joe Biden.