Cinci lucruri mai putin stiute despre Karl Marx
Cu cine era înrudit şi de ce a fost exmatriculat de la Universitatea din Bonn
Pe 5 Mai, s-au împlinit 200 de ani de la naşterea filosofului, istoricului, economistului şi jurnalistului Karl Marx, considerat, alături de Friedrich Engels, părinte al comunismului. Despre Karl Marx şi ideile sale s-a scris şi s-a speculat mult, unii considerîndu-l autorul moral al crimelor regimului comunist, în timp ce alţii cred că scrierile sale au fost mai degrabă interpretate greşit. Născut pe 5 Mai 1818, în Trier, Germania, Marx a avut o viaţă dominată de răzvrătire, sărăcie şi de boală. Cu ocazia împlinirii a două secole de la naşterea sa, prezentăm cinci lucruri mai puţin cunoscute despre coautorul Manifestului Partidului Comunist.
1. A scris şi opere de ficţiune. Pînă în 1837, Marx scrisese atît ficţiune cît şi non-ficţiune. „Scorpion şi Felix” este un scurt roman pe care acesta l-a scris, dar se pare că nu l-a considerat foarte bun, arzînd mai multe părţi din acesta, astfel că astăzi ne-au rămas doar fragmente. Marx a publicat, de asemenea, şi o piesă de teatru, intitulată „Oulanem”, precum şi mai multe poezii de dragoste dedicate soţiei sale, Jenny von Westphalen. Niciuna dintre aceste opere nu a fost însă publicată în timpul vieţii sale. 2. A suferit de mai multe afecţiuni. Karl Marx a suferit de mai multe afecţiuni de-a lungul vieţii. În timp ce scria „Das Kapital”, filosoful suferea de insomnie, de probleme la ficat şi la stomac. „Fuma nonstop şi bea alcool în exces. Deşi a suferit din cauza furunculelor toată viaţa, Marx a fost afectat mai ales în perioada în care a scris Das Kapital. Furunculele ajungeau chiar şi la dimensiunea unui pumn”, scrie David Cates în ”Karl Marx: Philosopher and Revolutionary”.
3. Era înrudit cu fondatorii Philips, celebra companie de electronice. Marx a fost susţinut financiar, în repetate rînduri, de un unchi de-al său, un negustor olandez pe nume Lion Philips, al cărui fiu şi nepot aveau să fondeze compania de electronice Philips. „Corespondenţa dintre Marx şi familia Philips îl dezvăluie pe Marx manipulatorul care folosea familia ca sursă de venit în vremurile cele mai aprige şi care se distanţa de ei cînd ajutorul ei nu mai era necesar”, notează Frank E. Manuel în ”A Requiem for Karl Marx”.
4. A fost exmatriculat pentru că s-a duelat. Karl Marx a urmat cursurile universităţii din Bonn, cunoscut şi drept „colegiul regilor”. Aici, studentul a fost exmatriculat pentru că a acceptat un duel cu pistoale în loc de săbii, după cum era obiceiul. Două luni mai tîrziu, Marx era provocat la alt duel, în urma căruia a fost împuşcat, scăpînd însă doar cu o rană minoră la ochiul stîng. „Nemulţumit de acţiunile lui, Heinrich Marx l-a înscris pe Karl la Universitatea din Berlin, în Octombrie 1836”, mai scrie Manuel în acelaşi volum.
5. Controversata căsătorie. Cu cîţiva ani înainte de naşterea filosofului, tatăl său se împrietenea cu Ludwig von Westphalen, un aristocrat prusac a cărui fiică, Jenny, îl întîlnea pe Karl Marx pe cînd acesta împlinise doar un an, iar ea cinci. Cînd Jenny von Westphalen a împlinit 22 de ani s-a logodit cu filosoful, după ce a anulat logodna cu un alt membru al aristocraţiei. Familia von Westphalen nu a fost de acord cu căsătoria, faptul că proveneau din clase sociale diferită şi că ea era mai în vîrstă decît el, nefiind privit cu ochi buni.