CHISINAUL SI BUCURESTIUL AU CONVENIT SA ACCELEREZE IMPLEMENTAREA PROIECTELOR DE INTERCONEXIUNI IN SECTORUL ENERGETIC

Coordonarea acțiunilor privind implementarea proiectelor de interconexiuni în sectorul energetic și suportul pe care îl poate acorda România au fost principalele subiecte pe agenda întrevederii trilaterale dintre vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, vicepremierul, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri al României, Costin Borg, şi ministrul Energiei al României, Victor Grigorescu.

Serviciul de presă al Ministerului Economiei precizează că oficialii au discutat despre coordonarea acțiunilor de implementare a proiectelor de interconexiuni și suportul care îl poate acorda România, așa încît acestea să fie finalizate în termenii prevăzuți de Memorandumul de Înţelegere semnat de Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova.

Partea română s-a arătat gata să deschidă la Chișinău o reprezentanță a Companiei Transgaz și să ofere mai mult suport în dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova. Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a fost informat că textul Memorandumului de colaborare între operatorii de transport de energie electrică din România și Republica Moldova, propus de Transelectrica și negociat cu Moldelectrica a fost finalizat. Documentul poate fi semnat în timpul apropiat, conform prevederilor Memorandumului interguvernamental.

Sistemul electroenergetic al Republicii Moldova funcţionează în paralel cu sistemul energetic al Ucrainei, fiind interconectat prin șase linii electrice de tensiune înaltă 330 kV, iar prin linia electrică aeriană (LEA) de 400 kV cu sistemul energetic al României şi Bulgariei. Prin trei LEA 110 kV se asigură interconexiunea cu sistemul energetic al României în „regim de insulă”. Potrivit Strategiei energetice, pînă în 2020, viitoarea extindere a reţelei de electricitate va include încă două linii de 400 kV de interconexiune cu sistemul electroenergetic român Suceava – Bălţi și Străşeni – Ungheni – Iaşi.