CHISINAUL CHEAMA TIRASPOLUL SA RENUNTE LA IDEEA SUSPENDARII ACTIVITATII PUNCTELOR DE INMATRICULARE

Autoritățile moldovenești cheamă Tiraspolul să renunțe la ideea suspendării activității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din stînga Nistrului. O reacție în acest sens vine din partea Biroului politici de reintegrare, după ce Tiraspolul și-a declarat intenția de a sista temporar activitatea punctelor de înmatriculare, din 29 decembrie, anul curent, transmite IPN.

Biroul politici de reintegrare cheamă Tiraspolul „să revină în albia dialogului constructiv” și „să evite măsurile cu caracter unilateral ce vor afecta drepturile locuitorilor din regiune”.

Instituția menționează că problema a fost generată de decizia Tiraspolului de a condiționa preluarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre, doar împreună cu plăcuțele care conțin simbolica neautorizată. Iar importul acestei categorii de plăci auto nu se încadrează în prevederile legislației naționale și în angajamentele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Biroul precizează că la 22 decembrie, organele vamale ale Republicii Moldova au reținut în cadrul controlului în postul vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și, adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută, care au fost importate pe teritoriul țării de către o companie din regiunea transnistreană și care erau transportate cu aceeași unitate de transport.

Autoritățile competente ale Republicii Moldova interacționează direct cu reprezentanții companiei vizate. Acesteia i-a fost comunicat că nu există impedimente pentru a autoriza introducerea plăcuțelor cu numere de înmatriculare de model neutru pe teritoriul țării, în corespundere cu cerințele cadrului normativ existent.

Tiraspolul își motivează intenția de a sista activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din stînga Nistrului prin faptul că, deja de o săptămînă, autoritățile moldovenești nu permit accesul transportului de mărfuri în regiunea transnistreană, nici cu numere neutre, nici cu numere transnistrene.

Sursa: IPN