Chinezii recidiveaza și ignora sfidator ”modelul moldovenesc intelept”. Nu stiu ce pierd!

Un al treilea oraş din China a intrat, de Joi, în carantină, după depistarea unui singur caz de COVID-19, în contextul în care autorităţile încearcă să împiedice o reizbucnire a epidemiei, cu mai puţin de 100 de zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, ne șoptește cu discreție AFP.

Circa şase milioane de chinezi sunt vizaţi în prezent de măsurile de carantină, la două zile după ce o decizie similară a fost decretată pentru metropola Lanzhou (de 4 milioane de locuitori), situată la 1.700 kilometri Vest de Capitala Beijing.

China, unde coronavirusul a apărut pentru prima dată la sfîrşitul anului 2019, a reuşit să controleze în mare parte epidemia, începînd din Primăvara lui 2020, prin adoptarea unor măsuri drastice, care au inclus închiderea graniţelor.

Cu toate acesta, autorităţile se confruntă cu focare sporadice, precum cel care s-a răspîndit de săptămîna trecută în Nordul Chinei.

După Ejin, aflat la graniţa cu Mongolia, Heihe, un oraş de la frontiera cu Rusia, aflat de cealaltă parte a fluviului Amur faţă de oraşul rusesc Blagoveşcensk, a intrat, de Joi, în carantină, locuitorilor fiindu-le solicitat să rămînă în case cu excepţia cazurilor de urgenţă, potrivit unui comunicat al Primăriei. Transportul public a fost suspendat şi nici un vehicul nu poate părăsi oraşul.

În toată ţara, 23 de cazuri noi de contaminare au fost semnalate Joi pentru ultimele 24 de ore, cu jumătate mai puţin decît cu o zi înainte.

Zeci de mii de alţi rezidenţi nu îşi pot părăsi domiciliile în zonele rezidenţiale mari unde au fost raportate cazuri, în special la Beijing.