China sprijina interventia Rusiei in Kazahstan

Guvernul chinez şi-a exprimat Vineri sprijinul pentru intervenţia militară condusă de Rusia în Kazahstan, menită să pună capăt protestelor antiguvernamentale care au zguduit timp de mai multe zile această ţară din Asia Centrală, bogată în petrol, informează dpa.

„China susţine toate eforturile care ajută autorităţile din Kazahstan să pună capăt haosului cît mai repede posibil”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin, adăugînd că Beijingul se opune cu fermitate forţelor externe ce provoacă în mod deliberat tulburări sociale pentru a incita la violenţă.

China şi-a exprimat acum şi mai ferm solidaritatea cu Guvernele din Kazahstan şi Rusia, după un prim comunicat emis Joi, în care a fost semnalată această schimbare în poziţia Beijingului, care a calificat evenimentele din Kazahstan drept „problemă internă” a acestei ţări.

Cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de proteste care au izbucnit Duminică în Vestul teritoriului după o creştere a preţului gazelor şi s-a extins în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrînd în clădiri oficiale.

La solicitarea Guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei „forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.