China o sanctioneaza pe Nancy Pelosi dupa vizita in Taiwan

China a anunţat, Vineri, impunerea de ”sancţiuni” preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi şi ”membrilor apropiaţi ai familiei sale”, după vizita sa în Taiwan, care a stîrnit furia Beijingului şi lansarea unor manevre militare ample, relatează AFP și Reuters, potrivit agerpres..

„În ciuda îngrijorării grave şi a opoziţiei ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecîndu-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminînd suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcînd în picioare politica unei singure Chine şi ameninţînd pacea şi stabilitatea Strîmtorii Taiwan”, a comunicat, printr-un purtător de cuvînt, Ministerul de Externe de la Beijing.

Ca răspuns la vizita în insulă, în această săptămînă, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, China a organizat, începînd de Joi, manevre militare de amploare, mobilizînd avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul insulei Taiwan, secretarul de stat american Antony Blinken vorbind Vineri de un „răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea”.

„Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. (…) Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.