China este somată de Franța să transmită mesaje foarte clare Rusiei

Ministrul de Externe francez, Stephane Sejourne, a cerut Luni Chinei să trimită "mesaje foarte clare Rusiei" cu privire la războiul din Ucraina şi a apărat menţinerea unor relaţii economice puternice cu gigantul asiatic, potrivit AFP, scrie Agerpres.

"Ne aşteptăm ca China să trimită mesaje foarte clare Rusiei", a spus ministrul, pledînd pentru "un raport de forţe în favoarea Ucrainei", la o conferinţă de presă cu omologul său chinez Wang Yi.

"Evident, China joacă un rol-cheie în independenţa, respectarea dreptului internaţional, inclusiv suveranitatea Ucrainei", a afirmat el.

China, care se prezintă ca o parte neutră, dar a cărei relaţie cu Rusia s-a aprofundat de la începutul conflictului, promite o soluţionare politică pentru a pune capăt luptelor.

Ea este chemată în mod regulat de comunitatea occidentală să joace un rol mai activ în acest conflict, folosindu-şi influenţa asupra Moscovei.

"Acest război priveşte întreaga comunitate internaţională", i-a spus Luni Stephane Sejourne omologului său chinez, care nu a menţionat, în mod specific, conflictul din Ucraina, în discursul său introductiv de la începutul conferinţei de presă.

"Suntem convinşi că nu va exista o pace durabilă dacă ea nu este negociată cu ucrainenii", a adăugat ministrul francez. "Nu va exista securitate pentru europeni dacă nu există pace în conformitate cu dreptul internaţional", a precizat el.

"Aceasta este, prin urmare, o problemă esenţială pentru noi, motiv pentru care Franţa este hotărîtă să menţină un dialog strîns cu China", a declarat Sejourne, care vizitează capitala chineză pentru o zi.

Ministrul s-a referit, de asemenea, la relaţia economică dintre Franţa şi China. "Nu este de dorit să ne decuplăm de China", adică să se reducă brusc legăturile economice dintre cele două ţări, a spus el.

În ultimele luni, mai mulţi lideri politici din Europa şi Statele Unite au vorbit despre necesitatea de a reduce dependenţa ţării lor de gigantul asiatic, lucru la care Guvernul chinez spune că se opune cu fermitate.

Cu toate acestea, ministrul de Externe francez a cerut Luni o "reechilibrare economică", deoarece "comerţul nostru trebuie să aibă o bază solidă şi durabilă".

Wang Yi a declarat că "apreciază" respingerea de către omologul său francez a ideii de decuplare.

"Nu este posibilă decuplarea de China, iar decuplarea de China este cel mai mare risc", a spus el. "Cred că s-a dovedit şi se va dovedi că China este o oportunitate, şi nu un risc pentru Europa. Cele două părţi sunt parteneri, nu rivali", a adăugat Wang Yi.
Vizita lui Sejourne face parte din cea de-a 60-a aniversare a relaţiilor diplomatice dintre Franţa şi China şi survine într-un context de reluare a schimburilor faţă în faţă după încheierea pandemiei de coronavirus.

Este a doua oară în mai puţin de şase luni cînd un ministru de Externe francez vizitează China, după o deplasare în Noiembrie anul trecut a predecesoarei lui Sejourne, Catherine Colonna.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat China în Aprilie 2023.

Luni după-amiază, Stephane Sejourne urmează să participe la lansarea expoziţiei "Versailles şi Oraşul Interzis", în Oraşul Interzis din Beijing, unde aproximativ şaizeci de opere de artă şi obiecte preţioase din Palatul Versailles vor fi prezentate publicului pînă la sfîrşitul lunii Iunie.

"Este pentru prima dată" cînd lucrări de la Palatul Versailles călătoresc în Oraşul Interzis, a declarat pentru AFP Marie-Laure de Rochebrune, curator general al Palatului Versailles.

Vaze, obiecte din porţelan, tablouri, evantaie: piesele prezentate, uneori cadouri schimbate între regii francezi şi împăraţii chinezi ai vremii, arată "relaţiile privilegiate dintre China şi Franţa, care s-au dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea şi au durat pînă la sfîrşitul secolului al XVIII-lea", a spus ea.