Chemari la trei noi zile de proteste si greve pe plan national in Iran

Militanţii din Iran au făcut apel la un nou val de proteste începînd de Luni, cu scopul de a provoca pagube economice republicii islamice, marcată deja de peste două luni de o largă mişcare de contestare, relatează dpa, potrivit agerpres.

Locuitorilor li s-a cerut să se abţină de la făcut cumpărături în următoarele trei zile pentru a împiedica circulaţia banilor în sistemul bancar iranian, iar un număr cît mai mare de magazine, mai ales din centre economice, cum ar fi bazarurile din marile oraşe, ar trebui să rămînă închise pînă Miercuri, potrivit militanţilor.

Mişcarea de contestare a fost declanşată de decesul la 16 Septembrie al tinerei kurde Mahsa Amini, reţinută de Poliţie pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei. Consiliul Suprem al Securităţii Naţionale din Iran a afirmat, Sîmbătă, că „peste 200 de persoane” au fost ucise în manifestaţii.

Duminică, procurorul general iranian a anunţat că Poliţia Moravurilor, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, a fost dizolvată, fără a da detalii.

Potrivit analiştilor, deşi dizolvarea Poliţiei Moravurilor nu înseamnă încetarea obligativităţii purtării vălului islamic de către femei în Iran, măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în această ţară, dar este vorba în acelaşi timp de o încercare a autorităţilor de a atenua tensiunile, în perspectiva celor trei noi zile de proteste.

Totuşi, potrivit EFE, Poliţia Moravurilor nu a fost, de fapt, dizolvată. După presupusul anunţ făcut Duminică de procurorul general al Iranului, Mohammed Jafar Montazeri, potrivit căruia Poliţia Moravurilor ar fi fost dizolvată, mass-media oficiale au afirmat că, de fapt, cuvintele lui Montazeri au fost interpretate greşit şi că acest lucru nu s-a întîmplat.