Cheia longevitatii ar putea fi chiar locul in care traim. Ce au descoperit recent oamenii de stiinta

În imaginea alăturată, o vedeți pe Marie-Louise Meilleur care a trăit 117 ani şi 230 de zile, între 1880-1998. A fost cea mai bătrînă canadiancă din toate timpurile. Atunci cînd a murit, ea avea o fiică de 90 de ani. Ea a fost vegetariană şi a fost o fumătoare pasională.

Atunci cînd vine vorba de „viață fără bătrînețe”, genele bune ne ajută, însă acestea nu dezvăluie toată povestea noastră, scrieDescoperă.ro. Locul în care trăim are un efect major asupra posibilității de a ajunge pînă la respectabila vîrstă de 100 de ani, sugerează un nou studiu.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele din Washington, SUA, care locuiesc în zone prietenoase pentru pietoni și comunități mixte au șanse mai mari de a ajunge la vîrsta de 100 de ani. De asemenea, cercetătorii au mai descoperit că statutul socio-economic are un impact puternic. O analiză adițională a arătat că zonele în care oamenii pot trăi mai mult sunt cele urbane și cele din orașe mici cu statut socio-economic ridicat.

„Studiul nostru dovedește că factorii sociali și de mediu contribuie semnificativ de mult la longevitate”, a declarat unul dintre autorii noilor cercetări, Rajan Bhardwaj. Studiile anterioare estimau că factorii ereditari contau în proporție de 20% pînă la 35% pentru probabilitatea unui individ de a ajunge la vîrsta de 100 de ani.

Cheia unei vieți cît mai lungi ar putea fi chiar locul în care trăim

Cu alte cuvinte, atunci cînd trăim într-un mediu care susține îmbătrînirea sănătoasă, acest lucru afectează abilitatea de a ne învinge șansele genetice prin intermediul schimbărilor de stil de viață.

„Aceste descoperiri arată că viața în comunități mixte este foarte benefică pentru toți cei implicați. De asemenea, studiul nostru consolidează avantajele implementării zonelor vaste pietonale din marile centre urbane. Astfel, exercițiile fizice sunt mai accesibile pentru adulții în vîrstă”, a mai adăugat Bhardwaj.

Totodată, cartierele care oferă diversitate mai mare de vîrstă au tendința să fie situate în zone urbane. Acolo, adulții în vîrstă nu se confruntă atît de mult cu izolarea și au parte de susținere mai mare din partea comunității.

Ce au descoperit recent despre longevitate oamenii de știință

Atunci cînd oamenii de știință au cartografiat anii de viață pierduți pentru toate cartierele din statul Washington, studiul a arătat că zonele cu o șansă mai mare de longevitate sunt cele din regiuni cu statut socio-economic ridicat și cele din orașele mici, notează MedicalXpress. În mod cert este nevoie de mai multe cercetări, însă, oamenii de știință au spus că astfel de studii pot fi folosite pentru a crea comunități mai sănătoase care promovează longevitatea.