CENTRALA NUCLEARĂ ZAPOROJIE „NU POATE FI PROTEJATĂ”

Șeful ONU pentru energie atomică, Rafael Mariano Grossi, a vizitat miercuri centrala nucleară Zaporojie din Ucraina și a spus că a existat o creștere semnificativă a numărului de trupe în apropierea centralei și că aceasta nu mai poate fi protejată.

A fost a doua vizită a lui Grossi la Zaporojie de cînd Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Agenția ONU pentru energie atomică are o echipă de experți în interiorul centralei din septembrie anul trecut, dar Grossi a descris situația ca fiind „încă precară”.

„Este evident că activitatea militară este în creștere în toată această regiune. Deci centrala nu poate fi protejată”, a spus el.

„Încerc să pregătesc şi să propun măsuri realiste care vor fi aprobate de toate părţile”, a spus Grossi, precizînd că acest compromis s-ar referi de data aceasta la centrala propriu-zisă, şi nu doar la zona din jurul ei, vizată de negocierile lipsite de succes de pînă acum.

„Trebuie evitată o catastrofă”, a adăugat el, regretînd că „activitatea militară este în creştere în toată această regiune”, mai ales cu o „creştere semnificativă a numărului de soldaţi”.

Sursa: digi24.ro