Cel mai misterios caz nerezolvat din istoria deturnarilor aviatice: Deturnarea DB Cooper

În după-amiaza zilei de 24 Noiembrie 1971, un bărbat care se numea Dan Cooper s-a apropiat de ghișeul companiei Northwest Orient Airlines din Portland, Oregon. A folosit numerar pentru a cumpăra un bilet dus pe zborul #305, cu destinația Seattle, Washington. Astfel a început unul dintre marile mistere nerezolvate din istoria FBI, se precizează pe fbi.gov. 

Cooper era un bărbat tăcut, care părea să aibă la 40 de ani, purta un costum de afaceri cu cravată neagră și cămașă albă. A comandat o băutură – whisky și sifon –, în timp ce aștepta să decoleze. La scurt timp după ora 15:00, i-a înmînat stewardesei un bilet în care scrisese că avea o bombă în servietă și dorea ca ea să stea cu el.

Stewardesa uluită a făcut ceea ce i s-a spus. Deschizînd o cutie de atașament ieftină, Cooper i-a spus să arunce o privire spre o masă de fire și bețe de culoare roșie și i-a cerut să transmită echipajului ce dorește el. La scurt timp, ea a trimis un bilet către căpitanul avionului, în care cerea patru parașute și 200.000 de dolari în bancnote de douăzeci de dolari.

Cînd zborul a aterizat la Seattle, deturnătorul a schimbat cei 36 de pasageri ai zborului cu banii și parașutele. Cooper a păstrat cîțiva membri ai echipajului, iar avionul a decolat din nou și i s-a ordonat să stabilească un curs spre Mexico City.

Undeva între Seattle și Reno, puțin după ora 20:00, deturnătorul a sărit din spatele avionului cu o parașută și cu banii de răscumpărare. Piloții au aterizat în siguranță, dar Cooper dispăruse în noapte și soarta lui finală rămîne un mister pînă astăzi.

FBI a aflat despre crimă în timpul zborului și a deschis imediat o anchetă amplă care a durat mulți ani. Numind-o NORJAK, a intervievat sute de oameni, a urmărit pistele din toată țara și a cercetat aeronava pentru dovezi. Pînă la împlinirea a cinci ani de la deturnare, FBI a luat în vizor peste 800 de suspecți, dar i-a eliminat aproape pe toți, cu mici excepții.

O persoană din listă, Richard Floyd McCoy, era încă suspect principal printre alții. Anterior, McCoy fusese arestat pentru deturnarea unui avion similar și sărise din el tot cu o parașută, înainte cu mai puțin de cinci luni de zborul lui Cooper. Dar McCoy a fost exclus ulterior pentru că nu se potrivea cu descrierile fizice aproape identice ale lui Cooper oferite de doi însoțitori de bord și din alte motive.

Poate că Cooper nu a supraviețuit săriturii din avion. La urma urmei, parașuta pe care a folosit-o nu putea fi condusă, îmbrăcămintea și încălțămintea lui nu erau potrivite pentru o aterizare accidentată și sărise noaptea într-o zonă împădurită – o tentativă periculoasă pentru un profesionist experimentat, iar dovezile sugerează că Cooper nu era. Această teorie a primit un impuls suplimentar în 1980, cînd un tînăr a găsit un pachet putrezit plin cu bancnote de douăzeci de dolari (în total 5.800 de dolari) care se potriveau cu numerele de serie ale banilor de răscumpărare. Deturnarea îndrăzneață și dispariția rămîn un mister intrigant, atît pentru oamenii legii, cît și pentru detectivii amatori.