CEI MAI BUNI PEDAGOGI DIN R. MOLDOVA AU FOST PRIEMIATI

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a participat la festivitatea organizată cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din învăţămînt, care a avut loc în incinta Palatului Naţional „Nicolae Sulac”.

Prim-ministrul a subliniat rolul pe care îl au pedagogii în protejarea valorilor naţionale, a limbii române şi istoriei neamului.

Totodată, Valeriu Streleţ a recunoscut existenţa unor restanţe la capitolul condiţii materiale ale pedagogilor şi a promis că Guvernul depune toate eforturile pentru a elabora şi implementa un sistem de remunerare şi motivare bazat pe performanţă în domeniul educaţiei. În acest sens, Premierul s-a referit la noul Cod al Educaţiei, Strategia Educaţie 2020, dezvoltarea resurselor umane, susţinerea din partea partenerilor de dezvoltare. Prim-ministrul a mai menţionat că pentru a promova reformele necesare în educaţie este nevoie de stabilitate politică şi socială, fără de care nici o reformă nu poate fi implementată, nici o societate nu poate prospera.

Cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din învăţămînt, Prim-ministrul a decernat Diplomele Guvernului celor mai buni pedagogi din Republica Moldova.

Ziua profesională a lucrătorilor din învăţămînt se sărbătoreşte pe 5 octombrie şi reprezintă un simbol al conştientizării, înţelegerii şi aprecierii contribuţiei vitale pe care profesorii o aduc educaţiei şi dezvoltării societăţii. UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Profesorilor (World Teachers’ Day) pe 5 octombrie 1994.