Cehia face apel la noi donatori ca să se alieze iniţiativei sale pentru achiziţionarea de muniţii pentru Ucraina

Praga a îndemnat, Joi, noi posibili donatori să se ralieze iniţiativei sale menite să furnizeze muniţii Ucrainei în faţa invaziei ruse, subliniind că mai multe contribuţii sunt necesare pentru a atinge obiectivul de 800.000 de obuze livrate Kievului, informează AFP.

Optsprezece ţări participă deja la proiect şi primul lot de muniţii cumpărate în afara Europei în cadrul acestei iniţiative a sosit în Ucraina.

"Dacă vrem să atingem obiectivul de 800.000 de unităţi, avem nevoie de mai mulţi donatori. Ştim că muniţii sunt disponibile", a declarat ministrul ceh al Apărării Jana Cernochova.
"Suntem gata să furnizăm pînă la 500.000 de obuze de artilerie de calibru mare anul acesta şi această sumă este acoperită financiar", a dat ea asigurări. Potrivit Janei Cernochova, 15 ţări au furnizat fonduri pentru achiziţii, altele contribuind prin alte mijloace.
Tomas Kopecny, trimisul Guvernului ceh pentru reconstrucţie a Ucrainei, a declarat, în luna Mai, că Praga a strîns 1,7 miliarde de euro ce permit achiziţia primelor 500.000 de obuze. El a citat Canada, Danemarca, Germania, Ţările de Jos şi Portugalia printre contributori.

Media cehe au menţionat statele baltice, Belgia, Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia şi Slovenia printre ţările dornice să se ralieze campaniei.

Jana Cernochova a subliniat că în ceea ce priveşte prima livrare, "datorită Germaniei, am putut livra pînă la 50.000 de obuze Ucrainei". Ea nu a oferit alte detalii.

Campania compensează în parte faptul că UE nu a reuşit să-şi ţină promisiunea de a furniza un milion de obuze Ucrainei înainte de sfîrşitul lui Martie, din cauza capacităţilor de producţie limitate.

Pentru aceasta, cehii s-au întors către pieţele ţărilor terţe.

Potrivit Janei Cernochova, Praga caută muniţii în ţări care nu se opun direct Rusiei, dar care "au mijloace de a ajuta Ucraina".

Ea a precizat că Ucraina va avea nevoie de 200.000 de obuze pe lună în timpul următorilor doi ani pentru a face faţă Rusiei.

Premierul ceh, Petr Fiala, a declarat, Joi, că ţara sa cu 10,9 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO, a contribuit la aceasta cu 865 de milioane de coroane (37 de milioane de dolari). Iniţiativa "funcţionează bine", a declarat Fiala. "Vom furniza de acum zeci de mii de obuze pe lună", a adăugat el.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a recunoscut, în Iunie, că ţara sa a vîndut pentru sute de milioane de euro muniţii către ţări occidentale şi care probabil au servit Ucrainei în lupta împotriva Rusiei.