CEDO a condamnat Romania pentru incidentele homofobe de la Muzeul Taranului Roman

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, Marţi, România pentru incidentele din 2013 de la Muzeul Ţăranului Român, potrivit unui comunicat transmis de CEDO, făcînd referire la „eşecul Poliţiei de a preveni o invazie a extremei drepte în timpul proiecţiei de filme gay şi abuzuri homofobe”, transmite agerpres.

CEDO a analizat plîngerea asociaţiei ACCEPT şi a cinci petenţi referitoare la incidentele din seara zilei de 20 Februarie 2013, cînd proiecţia filmului „The Kids Are Alright” a fost întreruptă de grupuri extremiste prin ocuparea sălii de cinema din incinta muzeului, „scandarea unor lozinci homofobe, utilizarea publică de însemne legionare şi neonaziste şi ameninţări cu moartea la adresa publicului şi a organizatorilor”, potrivit unui comunicat al asociaţiei ACCEPT, care promovează interesele persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT) în România.

„Cazul se referă la proiecţia unui film implicînd o familie de acelaşi sex în timpul Lunii Istoriei LGBT din Februarie 2013”, se arată în comunicatul CEDO, făcînd de asemenea referire la „presupusul eşec al Statului de a proteja reclamanţii de abuzurile şi ameninţările verbale homofobe şi de a efectua o anchetă efectivă ulterioară asupra plîngerii reclamanţilor”.

De asemenea, comunicatul face referire la „consecinţele acestor incidente asupra dreptului reclamanţilor la libertatea de întrunire paşnică”.

CEDO a hotărît că România a încălcat dreptul la nediscriminare, demnitate umană şi întrunire paşnică a comunităţii LGBT în cauza „ACCEPT şi alţii împotriva României”, avînd ca obiect incidentele homofobe petrecute la cinematograful din cadrul Muzeului Ţăranului Român în 2013.

CEDO a hotărît că România a încălcat articolul 14 împreună cu articolele 8 şi 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat în raport cu manifestarea dreptului la viaţă privată şi demnitate umană şi exercitarea libertăţii de întrunire paşnică. România are de plătit daune morale şi cheltuieli de judecată în valoare de 59.514 euro.