CEC A TOTALIZAT REZULTATELE ALEGERILOR SI TRIMITE ACTELE LA CURTEA CONSTITUTIONALA

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi Raportul cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și îl va prezenta Curții Constituționale pentru confirmarea rezultatelor, validarea mandatelor atribuite deputaților aleși și confirmarea listei candidaților supleanți.

Comisia a constatat că numărul de alegători incluși în listele electorale de bază este de 2 768 035, numărul de alegători incluși în listele suplimentare este de 284 568, iar în total la votare au participat 1 480 965 alegători. Rata participării alegătorilor la votare este de 52,30% la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

Aprobînd șirul descrescător de voturi valabil exprimate obținute de acești concurenți, CEC a stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidului Acțiune și Solidaritate îi revin 63 de mandate, Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate și Partidului Politic „Șor” – 6 mandate.

În context, membrii Comisiei au hotărît atribuirea mandatelor pentru 101 deputați în Parlamentul Republicii Moldova concurenților electorali și au declarat candidați supleanți candidații la funcția de deputat care nu au fost aleși potrivit rezultatelor scrutinului din 11 iulie.

Sursa: IPN