Ceasul rău („Simco-Euro”), pisica neagră (CSJ) şi hărţuirea neortodoxă a „Carton Trade”

Integrare europeană prin metode neortodoxe (7)

Se pare că am avut gura aurită atunci cînd, după ce am descoperit întîmplător cauzele dosarului ÎCS „Carton Trade” SRL vs. Bordos Vasile, Bordos Maria, în primul articol, am scris că deşi cauza este extrem de simplă, anticipasem, din prima clipă, că va fi un proces lung, chinuitor şi că va fi amînat la infinit, din cauză că sînt bani mulţi în joc, iar cineva de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) are interesul să-l tergiverseze, probabil în aşteptare unei conjuncturi politice „favorabile”. Între timp, bănuiala s-a cam transformat în certitudine şi veţi vedea de ce.

Ca o repetabilă paranteză, vă reamintesc că, iniţial decizia trebuia pronunţată pe data de 1 octombrie, dar a fost amînată pe 8 octombrie, apoi re-amînată pe 29 octombrie, re-re-amînată pe 12 noiembrie, re-re-re-reamînată pe 26 noiembrie şi re-re-re-re-reaamînată pe 26 noiembrie, cînd, surpriză pentru unii, nu însă şi pentru noi, decizia, iarăşi, a fost re-re-re-re-re-reamînată pentru data de 3 Decembrie. Deja putem paria că acest proces se va prelungi pînă după Anul Nou 2015, pînă cînd cei interesaţi vor găsi în noua configuraţie guvernamentală sau parlamentară un cumătru influent ca să le protejeze abuzurile.

Deja CSJ a depăşit orice limită juridică admisibilă! Deja CSJ se autodemască în văzul lumii! Deja CSJ lasă să se vadă că aşteaptă o garanţie politică spre a elimina din joc investitorul străin „Carton Trade” şi să-i favorizeze pe soţii Bordos Vasile şi Bordos Maria. Deja aceste obositoare şi costisitoare amînări nu mai sînt suspecte, ci sfidător de abuzive, pe faţă, în văzul lumii! Vorbesc toţi ca nişte papagali despre reforma europeană a justiţiei, dar ni se dă dovadă faptul că tot mai mult se mafiotizează. Se pare că unii magistraţi moldoveni deja s-au „dezeuropenizeat”, cu gîndul la alinierea cu haosul judiciar abuziv din unele sectoare ale Uniunii Vamale.

Şi cît de banal este acest caz…

În urmă cu ceva timp, redacţia „Moldovei Suverane” mi-a expediat, prin poşta electronică, o copie după o Cerere Prealabilă, privind dezminţirea informaţiei defăimătoare şi acordarea dreptului la replică, înaintată cotidianului ca un posibil preambul la un proces judiciar. Ca să vedeţi cît de simple sînt lucrurile, voi reproduce cîteva extrase din răspunsurile pe care le-am dat, pentru „Moldova Suverană”, acuzelor-pretenţii invocate de către soţii Bordos.

Fac acest lucru deoarece sînt sigură că acestea sînt şi argumentele juridice ale domniilor lor expuse în dosarul pe care CSJ îl amînă ne-suspect, deja, de mult. Citindu-le cu atenţie, veţi constata, fără drept de apel, că investitorul străin „Carton Trade, aşa cum am intuit de la începutul acestei odisee juridică şi publicistică, este o victimă clasică a abuzurilor administrative şi juridice din Moldova. Iată, aşadar, ce nu judecă sau nu decide CSJ!

 Ce se cere şi ce răspund?

Se cere dezminţirea informaţiei: ”La 02.02.2011 actele de inventariere a activelor, producției finite și materiei prime au fost transmise, contra semnătura, reprezentantului ÎCS ”Carton Trade” SRl, Lișciuc Vitalie”.

Răspund: Procedura de inventariere este reglementată prin Regulamentul privind inventarierea, aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 60 din 29.05.2012. În acest Regulament, sînt prezentate și formularele tipizate prin care se formalizează inventarierea. Nici procedura, nici formularele nu au fost respectate. Listele, la care se face referire în cerere, nu sînt complete și nu corespund formei necesare și, respectiv, nu pot fi considerate ca fiind rezultatul inventarierii corespunzătoare. Pentru a se convinge în calitatea actelor invocate de Bordos, recomand să le solicitați pentru analiza. Ca rezultat, inventarierea nu a fost efectuată, ceea ce, la rîndul său, a dus la imposibilitatea stabilirii prețului final al contractului. În acest sens, p. 2.12. din Antecontract, prevede expres că prețul va fi ajustat de către părțile contractante în dependența de rezultatele inventarierii.

Se cere dezminţirea informaţiei: ”Concomitent, ÎCS ”Carton Trade” SRL nu și-a executat obligația de efectuare a auditului, de eliberare de sub gaj a bunurilor gajate prin contractul de credit, comunicînd vînzătorilor că este în imposibilitate de achitare a ratelor fixate prin antecontract”.

Răspund: Antecontractul stabilește clar consecutivitatea executării obligațiilor între părți. Aceasta este următoarea: a) decembrie 2012 – achitarea avansului de către ÎCS ”Carton Trade” SRL; b) pînă la 01.02.2012 – efectuarea inventarierii (p. 16); c) pînă la 05.02.2012 – semnarea acordului suplimentar privind prețul final al contractului, care depinde de rezultatul inventarierii, Dacă acordul nu va fi încheiat, atunci d-nii Bordos în 30 de zile vor întoarce avansul primit (p. 16); d) pînă la 28.02.2012, ÎCS ”Carton Trade” SRL va îndeplini obligațiile sale privind eliberarea de sub gaj a unor active ale Simco-Euro (p. 2.14, ).

ÎCS ”Carton Trade” SRL a îndeplinit în modul corespunzător obligația sa de achitare a avansului. Însă, etapa următoare, adică efectuarea inventarierii, nu a fost îndeplinită. Respectiv, nu era posibil de stabilit prețul final al contractului. Ca urmare, Antecontractul a încetat, iar d-nii Bordos, în 30 de zile, trebuia să întoarcă avansul. La fel, devine foarte clar că pentru obligațiile ulterioare ale ÎCS ”Carton Trade” SRL nici nu a ajuns rîndul.

Se cere dezminţirea informaţiei: „La 24.04.2012 în baza procesului-verbal de primire-predare SRL Simco-Euro a transmis către ÎCS ”Carton Trade” SRL activele fabricii pentru producerea hîrtiei și a gofrocartonului, inclusiv producția finită aflată în depozite, materia primă (afirmația privind transmiterea producției și materiei prime se mai repetă în textul cererii).”

Răspund: În conformitate cu procesul-verbal, au fost predate în exclusivitate încăperile și utilajul fabricii. ÎCS ”Carton Trade” SRL a desfășurat activitatea sa absolut distinct de la producția și materia primă a SRL Simco-Euro.

Se cere dezminţirea informaţiei: „Astfel, o dată cu intrarea în posesia activelor SRL Simco-Euro, reprezentantul Lișciuc Vitalie a organizat sustragerea patrimoniului SRL Simco-Euro ca concurent și a acapara piața de desfacere din Republica Moldova.”

Răspund: ÎCS ”Carton Trade” SRL, și nici o persoana din cadrul acesteia nu a sustras nici un bun de la SRL Simco-Euro. După principiul prezumției nevinovăției declarațiile d-nilor Bordos sînt ilegale.

Se cere dezminţirea informaţiei: „Or, procedura de faliment a fost o urmare a delapidărilor și distrugerilor făcute de SRL ”Carton Trade” și datoriilor enorme lăsate de ea față de Inspectoratul Fiscal și alte entități.”

Răspund: Este o afirmație absolut neîntemeiată și chiar absurdă. SRL Simco-Euro gestionează Fabrica de pe la începutul anilor 2000. Cel puțin în 2006, Fabrica deja funcționa în toată puterea. Începînd cu anul 2008, SRL Simco-Euro a luat credite, care de fapt au dus-o într-o stare dificilă. La momentul apariției ÎCS ”Carton Trade” SRL (decembrie 2011), Fabrica deja era deconectată de la utilități pentru datorii și avea creșteri enorme față de MAIB pentru neachitarea la timp a creditelor. După cum rezultă din procesul de insolvabilitate, toate datoriile SRL Simco-Euro au apărut pînă la apariția relațiilor cu ÎCS ”Carton Trade” SRL. Și anume ÎCS ”Carton Trade” SRL a luat asupra sa sarcina de achitare curentă a datoriilor SRL Simco-Euro, a pus fabrica pe picioare, după ce a fost declarat răufăcător și alungat ilegal și fără nici o compensare.

Prin urmare, alegerile parlamentare s-au isprăvit, Uniunea Vamală rămîne pe hîrtia ei imaginară, Moldova o să-şi continue parcursul pro-european, dar ce ne facem cu CSJ, care are ce are cu investitorul străin ÎCS ”Carton Trade” SRL? Chiar sîntem curioşi să aflăm pe ce dată va fi iarăşi amînată decizia pe care CSJ ar trebui să o ia pe data de 3 decembrie, la două luni şi două zile de la prima şedinţă!

Lavinia IVANOV

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39