CEA MAI MARE FARSA NATIONALA – LUPTA CU CORUPTIA!

Cît vor mai răbda moldovenii?

Autor: Mihai CONŢIU

În Republica Moldova, cel mai mafiot şi înapoiat stat din Europa, oamenii de rînd sînt supuşi celei mai mari batjocori naţionale – cei care fură cel mai mult această ţară, iar asta o fac în văzul întregii lumi, declară, cu neruşinare, pe la toate posturile de televiziune sau de la tribuna Parlamentului, că sînt cei mai aprigi luptători împotriva corupţiei. Şi o declară şi în exterior, în Europa în mod special, pentru a obţine noi şi noi împrumuturi băneşti , dar şi pentru indulgenţe politice.

În mod justificat, moldovenii ar trebui să-i alunge cu pietre din fotoliile pe care le ocupă. Aşa-zisa luptă cu corupţia este mimată şi se desfăşoară selectiv, pe criterii politice, economice de tip mafiot sau demagogice, iar asta la ordinul expres al unui singur om – Vladimir Plahotniuc! Procuratura, CNA, Justiţia sau SIS, la ordinul sinistrului oligarh, operează informativ, instrumentează dosare penale şi se dau condamnări astfel:

a) cu nuanţe politice exclusiv pentru cei incomozi lui Plahotniuc, din care fireşte că nu lipsesc şi elemente reale de infracţiuni;

b) împotriva celor cărora oligarhul vrea să le preia afacerile, aşa cum a fost şi în cazul celor doi Ţopa (nişte mafioţi ceva mai mici, dar tot nişte oameni fără inimă şi creier) ;

c) în cazul luptei anticorupţie de tip „demagogic”, adică simularea stîrpirii corupţiei de ochii lumii, este vorba despre acele condamnări pentru infracţiuni minore, care sînt comise de unii medici, profesori sau simpli funcţionari.

Prin urmare, constatăm că nu avem de-a face cu o reală luptă împotriva corupţiei, ci cu controlarea acesteia, în mod exclusiv, doar de către Plahotniuc. Cum poate fi vorba despre o luptă reală şi eficientă împotriva acestui flagel atîta vreme cît Procuratura, CNA, Justiţia sau serviciile de inteligenţă se află la cheremul oligarhului? Acest lucru l-au constatat de multă vreme şi europenii, dar şi americanii, aceasta fiind cea mai mare problemă a lui Plahotniuc. Aici nu înţelegem pe ce contează premierul Streleţ dîndu-se în permanenţă mare huludeţ! Mai devreme sau mai tîrziu, instanţele internaţionale de cercetare penală vor ajunge să scotocească destul de minuţios în „taina ilegalităţilor” privitoare la proprietăţile, afacerile şi depunerile bancare ale oligarhului din Occident.

Chestiunea privind proprietăţile, averile imense dobîndite şi deţinute în condiţii suspecte de Plahotniuc în Republica Moldova nu poate fi rezolvată atîta timp cît acesta a capturat totalmente statul. Doar printr-o revoluţie sau o revoltă populară la scară naţională se mai poate recupera statul din mîinile oligarhului pentru cetăţeni, iar el să fie pedepsit pe măsură. Într-o ţară extrem de săracă, aşa cum este Republica Moldova, dacă se respectă legea, este imposibil ca un individ ca Plahotniuc să devină atît de bogat (unii îi estimează averea la vreo două miliarde de Euro), iar asta o poate confirma orice economist sau analist onest.

Nici o ţară din lumea civilizată nu are atît de mulţi milionari şi miliardari de pe urma funcţiilor politice deţinute! Care cum a ajuns la Putere, peste noapte, devine prosper om de afaceri şi, fireşte, ajunge milionar în Euro. Aşa ceva este posibil doar într-o ţară din Lumea a Treia, aşa cum este Republica Moldova. Cu cît oligarhul s-a şi se îmbogăţeşte mai mult, cu atît moldovenii o duc tot mai rău, căci de la ei fură. Moldova a ajuns în disperarea în care se află tocmai din cauza acestor batalioane de milionari ajunşi după ce s-au scăldat în băltoaca bîhlită a Puterii, începînd cu 1991.

Oligarhul şi cei care l-au precedat fură moldoveanul din tot ce există – din apa consumată, din curentul electric, gaze naturale, petrol, alimente, îmbrăcăminte, din taxele notariale, pentru înmatriculările de maşini, acte de identitate, din depunerile bancare, prin intermediul monopolurilor deţinute asupra importurilor şi exporturilor, din construcţiile de drumuri, locuinţe, unităţi administrative şi multe, multe altele. Din absolut toate cele trebuincioase moldoveanului atunci cînd le cumpără, există procente care ajung direct în buzunarul oligarhului şi a „milionarilor mărunţi” din anturajul lui. Moldoveanu este furat inclusiv de Biserică, spre a vedea în ce stare jalnică se află această ţară!

Dacă ar exista o Procuratură şi un Departament anticorupţie independente, aşa cum este DNA din România atunci ar trebui să procedeze întocmai sistemului asumat de procurorii români de la cei din SUA, unde au urmat stagii de instruire. Iată doar una din sugestiile făcute procurorilor români de către americani: „Nu aşteptaţi să vină cazurile de corupţie la voi! Mergeţi în stradă! Unde vedeţi o maşină scumpă sau o vilă de lux, interesaţi-vă cine-i proprietarul şi întrebaţi-l de unde a avut bani legali pentru astfel de achiziţii!”

Vă daţi seama cît de mult ar avea de lucru procurorii moldoveni, dacă ar dori să lupte împotriva corupţiei, gîndindu-ne doar la numărul enorm de maşini scumpe şi case de lux din această săracă şi tristă ţară? Aici nimeni nu dă socoteală nimănui şi, deci, nu plăteşte impozite pe „veniturile” care permit astfel de achiziţii. Cîţi dintre proprietarii de vile de lux, nemaivorbind de modul în care şi-au achiziţionat materialele de construcţie, îşi angajează muncitori cu Carte de Muncă pentru a le construi şi utila locuinţele? Cîte mii şi mii de moldoveni, zilnic, apelează, prin Makler, la diferiţi meseriaşi sau muncitori pentru diferite reparaţii casnice, pe care-i plătesc cu bani care nu pot fi impozitaţi?

Chiar sînt curios într-o chestiune relativ particulară, ca exemplu: Recent a ars acoperişul clădirii care, printre altele, adăpostea şi restaurantele „La Taifas” şi „Vatra Neamului”. Oare patronii acestor localuri şi-au angajat echipe autorizate de muncitori pentru renovare şi pe care să le plătească legal?

Lupta cu corupţia? Ce glumă! Înainte de toate, sinistrul oligarh ar trebui să-i dea ordin finului său, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, să iniţieze sau să primească spre dezbatere şi adoptare legi care să pedepsească toate cele arătate mai sus. Vă daţi seama de ce rîs legislativ sîntem (numai legea pentru achiziţionarea brichete cît face!) dacă nu există legi care să-i pedepsească nici pe acei organizatori criminali de curse ilegale de maşini în miez de noapte? Nu trebuie pedepsiţi deoarece cam toţi sînt feciori de bani gata, poate chiar şi poliţişti sau alţi piloţi auto cu mare putere!

Cît îi vor mai răbda moldovenii, Doamne? Acum înţelegeţi de ce se temea şi se mai teme oligarhul de demararea protestelor din 6 Septembrie, dar şi de cele viitoare?