CE VOR CONTINE NOILE MENIURI DIN SCOLI SI GRADINITE, CARE VOR FI APROBATE PINA LA SFIRSITUL LUI IUNIE

Pînă la sfîrșitul lunii iunie, Ministerul Sănătății va aproba noile meniuri pentru copiii din instituțiile învățămînt preșcolar și școlar. Acestea vor conține mai multe fructe de sezon, un spectru mai larg de legume, mîncare bogată în proteine și exclud categoric bucatele prăjite.

La elaborarea meniurilor lucrează reprezentanții Ministerului Sănătății, tehnologi alimentari și specialiști în sănătatea copiilor de la Centrul Național de Sănătate Publică, pediatri, dar și părinți. Documentul va fi examinat și de către un expert al Organizației Mondiale a Sănătății.

De asemenea, consumul produselor din carne cu adaos de aditivi alimentari (mezeluri și salamuri) este oficial strict interzis în școli și grădinițe. La 3 iunie curent, Ordinul privind consumul produselor din carne în instituțiile de învățămînt general a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 151-155/991. Documentul prevede excluderea totală a acestor alimente din meniurile copiilor și înlocuirea lor cu carne de calitate superioară, de categoria I.

Specialiștii Centrelor de Sănătate Publică teritoriale și cei din mun. Chișinău vor monitoriza respectarea dispoziției prezentului ordin și vor stabili/sancționa instituţiile care le ignoră.

Decizia de a interzice consumul de carne cu adaos de aditivi alimentari în școli și grădinițe fost luată după ce mai mulți părinți au venit cu sesizări la Ministerul Sănătății. În consecință, specialiștii în sănătatea publică au efectuat mai multe probe de laborator, care au demonstrat că produsele din carne procesată nu corespund parametrilor fizico-chimici şi conțin concentrații mari de fosfați și aditivi alimentari.

Sursa: Agora.md