CE STAT DE DREPT RESPECTABIL S-AR COMPROMITE PRIMINDU-L PE PLAHOTNIUC?

Șobolanul fuge și se adăpostește prin cele mai luxoase locații pe banii furați

Ambasada SUA în Moldova a confirmat că Vladimir Plahotniuc a plecat din Statele Unite pe 28 August 2020. ”Din cauza implicării sale în acte semnificative de corupție, nu este eligibil pentru intrarea în Statele Unite”, se arată în comunicatul Ambasadei. După fuga din SUA, a făcut o escală la București. Aici nu a fost reținut pentru infracțiunea penală de deținere a două cetățenii cu două nume diferite. Ba mai mult decît atît: aflați deasupra legislației române și sfidători față de cea din Moldova care l-a dat în urmărire internațională, complicii lui puternici din România i-au facilitat schimbarea pașaportului românesc. Pe ce nume, de această dată? Ulterior, a ajuns în Turcia. Dacă e să ne luăm după spusele ”complicelui său atotștiutor” Usatîi, fugarul poate fi ori tot în Turcia, ori în Cipru, ori prin Emirate.

Avem motive rezonabile să credem că permanenta lui fugă ”acoperită” îi este asigurată de Usatîi. Face asta prin intermediul mafiei internaționale conexe și al unor structuri din anumite servicii secrete. Usatîi se luptă din răsputeri ca Plahotniuc să se ascundă cît mai bine pentru a nu fi extrădat. El știe prea bine că Președintele Igor Dodon, după ce l-a alungat de la Putere, printre altele, și-a asumat și obiectivul major de aducere a oligarhului în fața Justiției naționale. În acest context, acum și electoral, Usatîi, fără nici o atribuție oficială, se laudă că numai el îl poate aduce pe Plahotniuc în Țară. Parcă ar fi ofițer operativ Interpol!

Face asta pentru ca populația să nu priceapă că el candidează la Președinție în numele lui Plahotniuc. Zădărnicirea aflării ascunzișului lui Plahotniuc de către Usatîi și mafia lui conexă pentru a i se cere extrădarea este îndreptată împotriva lui Dodon. Usatîi și Plahotniuc se tem ca nu cumva Președintele să obțină extrădarea lui pînă pe data de 1 Noiembrie. Ei consideră că această acțiune ar putea fi ”un trofeu electoral” pentru Dodon. Pînă atunci, Usatîi speră la un procent electoral cît mai bun și negociabil. Dacă Maia Sandu ajunge în turul doi, Usatîi, unioniștii lui Țîcu, Candu, Năstase și ceilalți adversari ai lui Dodon îi vor acorda acesteia sprijinul. Acesta se dorește a fi triumful ”nerăzboinic în stradă” al lui Plahotniuc!

Am văzut motivele pentru care SUA l-a declarat indezirabil. Cunoaștem cauzele pentru care Justiția națională îl caută. Țările prin care Plahotniuc fuge și se ascunde, prietene sau nu cu SUA ori Moldova, dacă își respectă principiile de onoare ale Statului de Drept, înțeleg că se compromit internațional ascunzînd și apărînd un astfel de individ periculos? Indiferent de cîte sute ori mii de milioane de bani furați are, onoarea națională a unui Stat poate fi pătată iremediabil, fie și prin adăpostirea lui în calitate de ”străin care obține o cetățenie prin investiții majore”! Nu de asta s-a ocupat Plahotniuc și în R. Moldova?!

Mihai CONȚIU