CE SE FACE LA GUVERN

Strategia de dezvoltare a educaţiei pentru anii 2014-2020 a fost aprobată

Strategia de dezvoltare a educaţiei pentru anii 2014-2020 "Educaţia 2020" a fost aprobată pe 8 octombrie de Guvern. Strategia stabileşte obiectivele şi sarcinile pe termen mediu şi lung în vederea dezvoltării educaţiei, defineşte direcţiile prioritare de dezvoltare a sistemului de învăţămînt din Republica Moldova în perspectiva integrării europene. Potrivit documentului, printre obiectivele strategiei se numără extinderea accesului la educaţie timpurie de calitate, promovarea educaţiei incluzive, reducerea ratei abandonului şcolar, sporirea atractivităţii profesiei de cadru didactic. Autorităţile îşi propun în particular ca pînă în anul 2020, rata de includere în învăţămîntul general obligatoriu de 12 ani a persoanelor cu vîsta de pînă la 19 ani să fie de 90%, iar ponderea elevilor care acced în învăţămîntul vocaţional tehnic să crească cu 10%.

În R. Moldova va fi creat Inspectoratul Şcolar Naţional

În Republica Moldova va fi creat Inspectoratul Şcolar Naţional. Guvernul a aprobat pe 8 octombrie Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea acestuia. Potrivit Regulamentului, Inspectoratul va fi subordonat Ministerului Educaţiei şi va avea drept scop promovarea, monitorizarea şi evaluarea implementării politicii de stat în domeniul învăţămîntului general. Maia Sandu, ministru al Educaţiei, a declarat la şedinţa Guvernului că Inspectoratul Şcolar va fi responsabil de evaluarea activităţii instituţiilor de învăţămînt general, de acreditarea acestora şi de evaluarea activităţii cadrelor didactice. Hotărîrea Guvernului cu privire la crearea Inspectoratului se va pune în aplicare începînd cu data de 1 decembrie curent. Crearea Inspectoratului Şcolar Naţional este prevăzută în Codul Educaţiei, care a fost promulgat recent de şeful statului Nicolae Timofti şi urmează a fi publicat în Monitorul Oficial.

Guvernul l-a reconfirmat pe Ion Ababii în funcţia de rector al UMF

Guvernul l-a reconfirmat pe 8 octombrie pe Ion Ababii în funcţia de rector al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Potrivit Secretarului general adjunct al Guvernului, Roman Cazan, la concurs „a fost depus doar dosarul lui Ion Ababii şi el a fost ales în unanimitate - din 90 de membri ai Senatului, 89 au votat pro, iar un buletin a fost declarat nevalabil”, a precizat Roman Cazan.

R. Moldova şi Belarus vor colabora în domeniul energetic

Republica Moldova şi Belarus vor colabora în domeniul energetic. Guvernul de la Chişinău a aprobat pe 8 octombrie semnarea unui Acord care stipulează acest lucru. Acordul are drept obiectiv „dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase în complexul energetic şi combustibil, fără aspecte politice”. Potrivit documentului, părţile vor contribui la perfecţionarea profesională a cadrelor şi vor susţine schimbul de experienţă în domeniul restructurării şi privatizării întreprinderilor energetice, conservării energiei şi utilizării surselor renovabile de energie. Guvernul a mai aprobat pe 8 octombrie proiectul de lege cu privire la ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Muntenegru privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

Executivul a aprobat Regulamentul privind scutirea de accize a distilatelor de vin

Executivul a aprobat pe 8 octombrie Regulamentul privind procedura de beneficiere de scutirea de accize a distilatelor obţinute pe bază de vin. Potrivit Regulamentului, pentru a fi scutiţi de accize, agenţii economici înregistraţi în calitate de plătitori de accize trebuie să depună o "cerere de acordare a autorizaţiei de utilizator final la organul fiscal în a cărui rază de deservire sînt înregistraţi". Anatol Arapu, ministru al Finanţelor, a declarat că Regulamentul a fost elaborat ca urmare a asumării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului pe un document care prevede scutirea de accize a distilatelor de vin.

Andrei Chistol a fost numit secretar de stat la Ministerul Culturii

Andrei Chistol a fost numit secretar de stat la Ministerul Culturii. Decizia a fost aprobată pe 8 octombrie de Guvern. Propunerea a fost prezentată de Ministrul Culturii Monica Babuc. Andrei Chistol activează în cadrul Ministerului Culturii din anul 2008, fiind în prezent şef al direcţiei cooperare internaţională. Tot pe 8 octombrie, Guvernul l-a numit pe Ghenadie Onceanu în funcţia de director general adjunct pe domeniu fitosanitar din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Executivul a mai decis că din momentul în care reprezentantul politic al Chişinăului în reglementarea conflictului transnistrean, Vicepremierul Eugen Carpov, va fi degrevat din funcţie în contextul lansării campaniei electorale, funcţiile acestuia vor fi preluate de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Chiveri.

Sursa: Moldpres

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31