CE SE FACE LA GUVERN

Regulamentul de utilizare a mărcii ”Agricultura Ecologică – R. Moldova”

Guvernul a aprobat pe 17 septembrie Regulamentul privind utilizarea mărcii naţionale ”Agricultura Ecologică – Republica Moldova”. Potrivit documentului, marca naţională ”Agricultura Ecologică – Republica Moldova” este un semn oficial, care confirmă faptul că procesul de producţie este controlat de organismele de inspecţie şi certificare şi garantează că produsul este obţinut conform exigenţelor şi principiilor agriculturii ecologice. Vladimir Loghin, viceminitru al Agriculturii şi Industriei Alimentare a declarat în şedinţa Executivului că pînă în prezent Republica Moldova nu dispune de marcă naţională în domeniul producţiei agroalimentare ecologice. Loghin a adăugat că prin aplicarea pe produsele agroalimentare ecologice a simbolului grafic al mărcii naţionale se va asigura protejarea pieţei de produse agroalimentare contrafăcute. Dreptul de utilizare a mărcii ”Agricultura Ecologică – Republica Moldova” se acordă gratuit agenţilor economici care produc, procesează şi comercializează produse agroalimentare ecologice.

Programul activităţilor de reintegrare a ţării

Programul activităţilor de reintegrare a ţării pentru al doilea semestru al anului curent a fost aprobat pe 17 septembrie de Guvern. Eugen Carpov, vicepremier pentru reintegrare a declarat la şedinţa Executivului că Programul include în total 18 proiecte pentru implementarea cărora vor fi acordate peste 1,3 milioane de lei. Potrivit Programului, proiectele vor fi implementate în localităţi din raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Dubăsari, Criuleni. Acestea vizează în particular activităţi de extindere şi construcţie a unor sisteme de iluminare stradală, lucrări de reparaţie a acoperişului la o grădiniţă de copii, schimbarea uşilor şi ferestrelor la cîteva şcoli.

În total, în anul curent, pentru implementarea Programului activităţilor de reintegrare a ţării au fost alocate 15 milioane de lei.

R. Moldova şi Israel vor coopera în domeniul agriculturii

Republica Moldova şi Israel vor coopera în domeniul agriculturii. Guvernul a aprobat pe 17 septembrie un Memorandum de înţelegere în acest scop. Memorandumul are drept obiectiv dezvoltarea unei cooperări reciproc avantajoase în domeniul agriculturii şi industriei prelucrătoare alimentare. Cele două state vor consolida cooperarea în sectoare precum horticultura, producerea vinului, creşterea animalelor, agricultura ecologică, protecţia plantelor, siguranţa alimentelor. Memorandumul a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia. Documentul a fost semnat la Chişinău, pe 23 iulie curent.

Programul de prevenire şi control al HIV/SIDA

Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2014-2015 a fost aprobat pe 17 septembrie de Guvern. Autorităţile îşi propun să desfăşoare mai multe acţiuni pentru a preveni transmiterea infecţiei HIV şi a reduce impactul negativ al acesteia. Printre activităţile planificate se numără deschiderea a două centre de tratament, deschiderea punctelor care oferă servicii de prevenire a HIV, extinderea numărului de teritorii unde sînt oferite servicii de tratament antiretroviral persoanelor care trăiesc cu HIV, asigurarea monitorizării de laborator adecvate a persoanelor care trăiesc cu HIV. Potrivit Programului, în urma implementării acestor activităţi, către anul 2015, în particular, peste patru mii de persoane care trăiesc cu HIV vor beneficia de tratament antiretroviral, la cel puţin cinci mii de persoane din aceeaşi categorie le va fi oferită asistenţă psihosocială şi juridică, cel puţin 60% din utilizatorii de droguri injectabile vor beneficia de servicii de prevenire în cadrul programelor de reducere a riscurilor.

Guvernul va contribui la restaurarea edificiului Sălii cu Orgă

Prim-ministrul Iurie Leancă, însoţit de ministrul Culturii, Monica Babuc, şi de viceministrul Finanţelor, Maria Cărăuş, a vizitat pe 17 septembrie Sala cu Orgă, unde a discutat cu administraţia instituţiei despre lucrările de restaurare a edificiului. Astfel, s-a convenit ca în cel mai apropiat timp să fie elaborat devizul de cheltuieli în care să fie specificate sumele necesare pentru efectuarea lucrărilor de restaurare a faţadei clădirii. Guvernul va identifica sursele financiare necesare pentru aceasta. Anterior, din bugetul de stat a fost alocată, pentru anul 2014, suma de două milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de restaurare a interiorului sediului. S-a convenit că suma urmează să fie suplimentată cu cinci sute de mii de lei. Edificiul Sălii cu Orgă a fost dat în exploatare în anul 1901. Pînă în anul 1974, aici a fost sediul Băncii de Stat. Pentru prima dată, orga a răsunat în acest edificiu, care este un monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului, pe 15 septembrie 1978, în cadrul unui concert festiv.

Sursa: Moldpres

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31