CE SE FACE LA GUVERN

Au fost alocate 146 mln de lei pentru a sprijini producătorii agricoli

Executivul a aprobat Regulamentul privind modul de acordare a sprijinului financiar producătorilor de fructe şi legume. Regulamentul stabileşte cerinţele faţă de persoanele care pot solicita acordarea sprijinului financiar, categoriile de produse pentru care se acordă sprijinul şi procedura de repartizare a resurselor financiare. Potrivit acestui document, statul va oferi compensaţii pentru comercializarea prunelor şi a merelor (soiuri de vară). Volumul de producţie pentru care se va acorda ajutorul financiar constituie cca 100 mii de tone, dintre care 60 de mii de tone de mere, 40 mii de tone de prune. Pentru compensarea pierderilor suportate de agricultori, statul va acorda cîte 1,5 lei pentru fiecare kilogram de mere comercializat, la prune – 1,2 lei per kilogram. Suma totală alocata de Guvern în acest scop este de 146 de milioane de lei. De acest suport vor beneficia producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care activează legal în calitate de întreprinzători în domeniu şi vor prezenta acte confirmative privind comercializarea producţiei către unităţile de procesare. Se vor oferi compensaţii pentru prunele comercializate pînă la 15 septembrie 2014 şi merele vîndute pînă la 30 septembrie. Ajutorul financiar va fi acordat prin intermediul Agenţiei pentru Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură.

Guvernul şi Diaspora au elaborat un Plan comun de acţiuni

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la închiderea ediţiei a şasea a Congresului Diasporei. Rezultatul Congresului constă în elaborarea unui Plan comun de acţiuni „Diaspora-Guvern”, care are două obiective majore: asigurarea drepturilor conaţionalilor noştri în ţările în care locuiesc şi implicarea lor în dezvoltarea Republicii Moldova. Planul comun de acţiuni „Diaspora-Guvern” a fost elaborat în baza celor nouă ateliere desfăşurate în cadrul Congresului şi este, deocamdată, la nivel de proiect. Obiectivele planului sînt asigurarea dreptului la vot al cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare, facilitarea procesului de obţinere şi recunoaştere a actelor de stare civilă şi alte tipuri de documente, facilitarea dreptului la educaţie de calitate pentru toţi copiii moldoveni, indiferent de locul de reşedinţă, păstrarea identităţii naţionale şi promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare, susţinerea parcursului european al ţării, precum şi creşterea gradului de implicare a diasporei în dezvoltarea ţării. Documentul va fi definitivat de către reprezentanţii ministerelor şi ai asociaţiilor din diasporă. La Congresul Diasporei, ediţia 2014, au participat peste 145 de conaţionali din 28 de ţări, aceştia fiind lideri ai asociaţiilor, reprezentanţi ai grupurilor de iniţiativă ale diasporei, delegaţi independenţi, cetăţeni reîntorşi, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice, responsabili de diasporă, şi ai organizaţiilor internaţionale. Evenimentul a fost organizat de Biroul Relaţii cu Diaspora. Următorul Congres va avea loc peste doi ani.

Executivul a alocat bani pentru premierea medaliaţilor la JO de la Nanjing

Guvernul a decis alocarea din fondul de rezervă a 335 de mii de lei, în scopul premierii sportivilor care au obţinut rezultate performante la Jocurilor Olimpice pentru tineret de la Nanjing, China, ediţia de vară 2014. Statul va oferi premii băneşti după cum urmează: sportivului Serghei Tarnovschi, medaliat cu aur la proba caiac-canoe - 100 mii de lei, profesorului-antrenor Alexandr Chirpicenco - 50 mii de lei; sportivului Dumitru Ceacusta, medaliat cu argint la lupte libere - 75 mii de lei; profesorului-antrenor Vladimir Gotişan - 35 mii de lei; sportivei Tatiana Doncilă, medaliată cu bronz la lupte libere - 50 mii de lei şi profesorului-antrenor Petru Marta - 25 mii de lei. Cea de-a doua ediţie a Jocurilor Olimpice pentru tineret, la care au participat sportivi din peste 150 de ţări, s-a desfăşurat în perioada 16-28 august 2014, la Nanjing, China.

Sursa: Moldpres