CE SE FACE LA GUVERN

Opt mii de tone de păcură vor fi eliberate din rezervele de stat

Agenţia Rezerve Materiale a MAI va elibera din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, către S.A. „Termoelectrica” opt mii de tone de păcură. Proiectul a fost votat în cadrul ședinței de Guvern.

Arderea păcurii eliberate va permite continuarea livrării gazelor naturale și menținerea presiunii necesare în conductele de gaz, ceea ce va duce la asigurarea funcționării normale a termocentralelor pe gaz, în condițiile în care o mare parte a blocurilor de locuit folosesc această sursă de energie. Măsura se impune în contextul limitării volumului de gaze naturale prevăzute pentru luna octombrie, livrate către Republica Moldova de către Federația Rusă, prin intermediul S.A. „Gazprom”.

Astfel, populația care locuiește în blocuri conectate la agentul energetic și termic, generat de cazangerii pe gaz, își va putea desfășura activitățile curente într-un regim normal și stabil, fiind evitate la minim devierile din sistem sau deconectările.

Totodată, reieșind din considerentul că cele 8000 de tone de păcură sînt eliberate din rezervele de stat prin deblocare, S.A. „Termoelectrica” va fi scutită de obligația de restituire a acestora.

La fel, luînd în calcul durabilitatea operațiunilor de achiziții, sursele financiare necesare pentru completarea rezervelor de stat cu cantitatea de păcură eliberată vor fi incluse în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023, care, conform estimărilor realizate la momentul elaborării proiectului, constituie cca 169,3 mln lei.

 

A fost aprobat mecanismul de acordare a indemnizației de 1000 de lei pentru copiii cu vîrsta pînă la doi ani

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, modificări la Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii. Acestea vor permite acordarea indemnizației lunare de 1000 de lei tuturor copiilor pînă la vîrsta de doi ani, indiferent de statutul de persoană asigurată sau neasigurată al părinților.

Astfel, copiii cu vîrsta pînă la doi ani, ai căror părinți sau tutori sînt asigurați social, vor avea dreptul la o indemnizație de 1000 de lei lunar, suplimentar la indemnizația pentru creșterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de trei ani, conform opțiunilor. În cazul copiilor ai căror părinți sau tutori sînt neasigurați, indemnizația respectivă va fi majorată de la 740 de lei pînă la 1000 de lei.

Pentru a beneficia de plata indemnizației, reprezentantul legal al copilului (unul dintre părinți sau tutorele) va depune o cerere la casele teritoriale de asigurări sociale, în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Persoanele asigurate, care deja primesc indemnizație lunară pentru creșterea sau îngrijirea copilului și ale căror copii nu au atins vîrsta de 2 ani, nu vor fi nevoite să depună cerere, indemnizația fiind stabilită automat de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Concomitent, se majorează și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni, de la 370 lei la 500 de lei. Suportul financiar pentru îngrijirea copiilor gemeni se achită pentru fiecare copil, de la naștere și pînă la împlinirea vîrstei de trei ani, conform aceleiași proceduri.

Pentru implementarea măsurilor menționate, pentru anul 2022, din bugetul de stat au fost alocate circa 77 de milioane de lei, iar pentru anul viitor vor fi necesare aproximativ 805 milioane de lei. Conform estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în 2023, de indemnizație lunară de îngrijire a copiilor pînă la vîrsta de doi ani vor beneficia 65133 de persoane (28949 – asigurate și 36184 – neasigurate), iar de suport lunar pentru creșterea pînă la vîrsta de 3 ani a copiilor gemeni – 3053 de persoane.

 

Executivul a decis restructurarea Inspectoratului de Stat al Muncii

Din 1 noiembrie curent, Inspectoratul de Stat al Muncii va avea o nouă structură organizatorică. O decizie în acest sens a fost adoptată, astăzi, de Executiv.

Modificările efectuate au la bază modele aplicate în instituții similare din statele europene, scopul lor fiind eficientizarea activității Inspectoratului de Stat al Muncii și optimizarea resurselor acestuia.

Astfel, conform proiectului, numărul de unități din cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii va fi redus de la 104 la 84, dintre care 26 vor fi repartizate aparatului central, iar 58 de unități pentru inspecțiile teritoriale de muncă.

De asemenea, sînt prevăzute modificări în structura aparatului central al instituției, și anume crearea unor subdiviziuni noi: o direcție de suport metodologic pentru inspecții, care va dezvolta competențele inspectorilor pentru combaterea muncii nedeclarate, în domeniul muncii și al sănătății și securității în muncă; o subdiviziune responsabilă de acordarea consultanței de specialitate atît angajaților, cît și angajatorilor, care le va permite inspectorilor de muncă să acorde mai mult timp activităților de inspecție și un serviciu de audit intern, care va verifica și asigura integritatea instituțională.

Modificările propuse nu vor necesita alocarea de resurse financiare din bugetul de stat, din contra, vor asigura economii în valoare de circa 2,5 milioane de lei. Acest fapt va permite majorarea salariilor pentru funcțiile de execuție și, respectiv, va crea condițiile necesare pentru sporirea productivității muncii și a calității serviciilor prestate.

 

A fost aproban Programul național de consolidare și realizare a măsurilor de protecție antiteroristă a obiectivelor infrastructurii critice

Capacitățile de reacție a instituțiilor statului în domeniul protecției antiteroriste a infrastructurii critice vor fi fortificate. Guvernul a aprobat, astăzi, Programul național de consolidare și realizare a măsurilor de protecție antiteroristă a obiectivelor infrastructurii critice pentru anii 2022-2026 și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia. Noile măsuri se impun drept urmare a evoluțiilor pe plan regional și a creșterii pericolelor în adresa securității naționale.

Documentul include informații privind impactul programului, părțile implicate în implementarea acestuia, situația actuală și obiectivele setate în vederea protecției antiteroriste a infrastructurii critice. Chiar dacă Republica Moldova nu se confruntă, actualmente, cu riscuri teroriste majore și nu este o țintă directă pentru entitățile teroriste, se impune necesitatea consolidării potențialului național în lupta împotriva manifestărilor teroriste, în mod special, în context de insecuritate regională.

Astfel, printre acțiunile care urmează a fi realizate se numără: optimizarea cadrului juridic național, eficientizarea și modernizarea sistemelor de protecție și pază a obiectivelor infrastructurii critice, organizarea de instruiri practice și exerciții de simulare. De asemenea, se propune dezvoltarea continuă a cooperării naționale și internaționale în domeniul protecției antiteroriste a infrastructurii critice, prin schimb de experiență și bune practici realizate.

Implementarea Programului va fi asigurată de Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova și de către operatori - ministere, alte autorități sau instituții publice și persoane juridice, care au în gestiunea lor obiective incluse în Nomenclatorul național al infrastructurii critice. Programul va fi realizat din contul și în limitele bugetelor aprobate ale operatorilor, nefiind necesară alocarea suplimentară de mijloace financiare.

Obiective ale infrastructurii critice sînt obiectivele de importanţă vitală, precum cele din domeniul apărării, administraţiei publice, tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, infrastructurii, energeticii, dar și cele din sfera socială. Perturbarea sau distrugerea acestora poate genera pericol pentru oameni și mediu, provocînd un impact negativ pentru siguranța, securitatea, bunăstarea socială și economică a statului.

Sursa: gov.md

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31