CE SE FACE LA GUVERN
Gospodăriile țărănești vor fi înregistrate la ASP
Gospodăriile țărănești din țară vor fi înregistrate la Agenția Servicii Publice (ASP) – o inițiativă legislativă, în acest sens, a fost avizată de Executiv. Documentul vine să îmbunătățească cadrul de reglementare aferent înregistrării de stat a gospodăriilor țărănești (de fermier), cum ar fi certificarea faptului constituirii, reorganizării, lichidării, suspendării sau reluării activității acestora.
Potrivit avizului, gospodăriile țărănești vor avea mai multe opțiuni pentru înregistrare. Pe lîngă subdiviziunile teritoriale ale ASP, solicitanții vor putea depune documentele pentru înregistrare și la ghișeul primăriei din localitate. Actele vor fi depuse pe suport de hîrtie sau în format electronic.
ASP dispune de 43 subdiviziuni teritoriale și 17 centre unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS), prin care poate să asigure acordarea unor servicii de calitate solicitanților, inclusiv în ceea ce privește înregistrarea gospodăriilor țărănești.
Principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural vor fi modificate
Guvernul a aprobat Avizul proiectului de lege cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.
Modificările prevăd ca taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru grupurile de acțiune locală (GAL) și serviciile de instalare, de montaj, lucrările mecanizate, serviciile de transport pentru proiectele implementate în mediul rural să fie considerate eligibile pentru calcularea subvenției.
Prin urmare, schimbările au drept scop motivarea grupurilor de acțiune locală să-și sporească investițiile în mediul rural, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra îmbunătățirii nivelului de trai şi a condiţiilor de muncă în sate și comune.
Facilitarea procedurii de obținere a pensiei, alocației sau indemnizației de către persoanele în etate sau cu nevoi speciale
Procedura de obținere a pensiei, alocației sau indemnizației de către persoanele în etate sau cu nevoi speciale va fi facilitată, în urma suplinirii atribuțiilor secretarului consiliului local. O inițiativă legislativă, ce prevede modificări la Legea privind administrația publică locală, a fost avizată, astăzi, de Executiv.
Astfel, se propune ca secretarul consiliului local să aibă posibilitatea de a autentifica procuri, în scopul reprezentării persoanelor pentru stabilirea și recalcularea pensiei, indemnizației, alocației pentru dizabilitate și a pensiei de urmaș. În prezent, secretarul consiliului local este abilitat prin lege să autentifice procuri doar pentru primirea pensiilor, indemnizațiilor, nu și pentru reprezentarea persoanelor la Casa Teritorială de Asigurări Sociale.
Potrivit autorilor, proiectul de lege a fost elaborat în baza solicitărilor persoanelor în etate şi a persoanelor cu necesități speciale, preponderent din zonele rurale, unde nu există un notar în apropriere, iar deplasarea către unitățile notariale și subdiviziunile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale necesită timp și cheltuieli financiare suplimentare.
Proiectul de lege urmează să fie consultat cu reprezentanții autorităților administrației publice locale (eventual Congresul Autorităților Locale din Moldova), așa cum prevede Legea privind descentralizarea administrativă și Legea privind administrația publică locală.
Tinerii vor primi vouchere culturale pentru a merge la teatru, expoziții și concerte
Executivul a aprobat, astăzi, Avizul proiectului de lege care prevede acordarea voucherelor culturale pentru tineri. Astfel, la împlinirea vîrstei de 18 ani, tinerii vor primi o sumă de 1.000 de lei în contul lor guvernamental, pe care o vor putea folosi pentru a merge la concerte, teatre, muzee.
Noul mecanism are drept scop, pe de o parte, de a motiva tinerii să se culturalizeze și recreeze mai des, iar pe de altă parte - de a susține și finanța cultura, stimulînd instituțiile teatrale și concertistice să-și diversifice repertoriul.
Documentul indică, de asemenea, condițiile de acordare a voucherelor, modul de utilizare a contului virtual, subiecții acestui Program și modalitatea de finanțare.
Asemenea practici de încurajare a tinerilor de a participa la activități culturale și manifestații artistice sînt întîlnite în România, Spania, Franța, Slovacia, Italia. În țara noastră proiectul ar urma să intre în vigoare, începînd cu anul 2023.
Sursa: gov.md