CE SE FACE LA GUVERN

Cetățenii decorați cu distincții de stat vor putea beneficia de alocații nominale sau alocații pentru merite deosebite

Guvernul a aprobat, astăzi, mecanismul de acordare a dreptului la alocații nominale de stat cetățenilor Republicii Moldova, beneficiari de pensii sau alocații sociale de stat, inclusiv în alte state, care au fost decorați cu distincții de stat ale Republicii Moldova sau ale fostei U.R.S.S, indiferent dacă aceștia domiciliază în țară sau în afara ei.

La fel, s-a aprobat și acordarea alocațiilor pentru merite deosebite față de stat - soției, soțului sau unuia dintre părinții persoanei decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii” sau cu ordinul „Ştefan cel Mare”, domiciliați peste hotarele țării, care sînt cetățeni ai Republicii Moldova.

De asemenea, cu titlu de excepție, veteranii de război, decorați cu distincții de stat, vor avea dreptul la alocații nominale, indiferent de faptul dacă sînt sau nu beneficiari de pensie sau alocație socială de stat, sau dacă au sau nu domiciliul în Republica Moldova.

Persoanele eligible, asupra cărora s-a extins dreptul la alocațiile vizate, vor trebui să depună o cerere cu setul de documente necesar pînă la data de 29 iulie 2022.

Tot astăzi a fost aprobat proiectul Hotărîrii de Guvern care prevede echivalarea în mod corespunzător a distincțiilor de stat ale fostei U.R.S.S, și anume: ordinul „Drapelul Roşu”, ordinul „Războiul pentru Apărarea Patriei” clasele I şi II, ordinul „Steaua Roşie”, ordinul „Slava” și ordinul „Pentru bărbăţie personală” cu distincția de stat a Republicii Moldova - ordinul „Credință Patriei” clasa I”, conform importanței acestora.

 

Bursele lunare ale sportivilor de performanță vor fi dublate

Cabinetul de miniștri a aprobat avizul asupra proiectului de lege care prevede dublarea bursei lunare pentru sportivii de performanță. Cuantumul, criteriile și procedura de acordare a acesteia vor fi stabilite într-un regulament special.

De bursă lunară pe o perioadă de un an vor beneficia inclusiv sportivii de performanță care nu au participat la competiții sportive internaționale. Aceasta va fi stabilită în funcție de rezultatul înregistrat la ultima competiție sportivă și va fi acordată în cazul în care competițiile fie au fost anulate sau amînate din cauza unor împrejurări neprevăzute, fie atunci cînd e vorba de o boală/traumă obținută de sportivi în timpul participării la antrenamente, cantonamente și competiții, cu prezentarea actelor confirmative.

Dublarea burselor lunare va duce la creșterea bugetului de stat pînă la circa 15 milioane de lei.

 

Compensația pentru serviciile de transport acordată persoanelor cu dizabilități va fi majorată

Compensațiile la serviciile de transport pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și locomotorii, precum și pentru copiii cu dizabilități vor fi majorate cu 33,3%. O decizie în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Executiv. Plățile majorate vor fi calculate începînd cu trimestrul doi al anului curent.

Totodată, persoanele cu dizabilități accentuate din raioanele republicii și din mun. Bălți vor beneficia de o compensație trimestrială în mărime de 180 lei, ceea ce va uniformiza cuantumul compensațiilor acordate pentru serviciile de transport și va fi în conformitate cu Hotărîrea Curții Constituționale din 24 februarie a.c.

Mijloacele financiare suplimentare necesare pentru majorarea compensației respective, în sumă de circa 54,5 mln. lei, au fost aprobate prin modificările introduse în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2022.

Compensația pentru serviciile de transport se acordă persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, persoanelor cu dizabilități severe şi accentuate, copiilor cu dizabilităţi, la locul de reședință, din bugetul de stat, prin transferuri cu destinație specială către bugetele unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea.

De compensații pentru serviciile de transport beneficiază circa 139 mii persoane, dintre care cca 10 mii sînt copii cu dizabilități.

 

Calitatea expertizei tehnice în construcție va fi îmbunătățită

Guvernul a aprobat, astăzi, noi modificări la Regulamentul privind expertiza tehnică în construcții. Acestea vin să elimine concurența neloială în procesul de expertizare și vor permite mai multor categorii de utilizatori și proprietari să solicite expertiza tehnică calificată în construcții.

Principalele prevederi ale proiectului reglementează următoarele aspecte:

- gestionarea procesului de supraveghere și dirijare a activităților privind expertizarea tehnică a construcțiilor de către o autoritate abilitată;

- anularea interdicției de efectuare a expertizelor tehnice ale caselor de locuit particulare, căsuțelor de livadă cu un nivel și ale construcțiilor auxiliare;

- reducerea gradului de risc în urma intervențiilor care au loc la construcțiile existente din mediul rural;

- excluderea „persoanelor fizice și juridice” în calitate de solicitanți ai expertizelor tehnice, acestea încadrîndu-se în noțiunea proprietari și utilizatori ai construcțiilor, care sînt în drept să solicite efectuarea expertizelor;

- excluderea aplicării ștampilei agentului economic pe avizul/raportul de expertiză tehnică, în cadrul căruia activează expertul tehnic;

- eliminarea acordului Consiliului de experți pentru efectuarea expertizelor tehnice repetate ale construcțiilor;

- rezultatele expertizelor tehnice vor putea fi contestate și de proprietarii construcțiilor, care prezintă argumentele și documentele necesare.

Menționăm că proiectul de hotărîre va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor prestate în domeniul respectiv și la eliminarea obstacolelor în procesul de expertizare tehnică a construcțiilor.

 

Guvernul a avizat pozitiv aderarea la Convenția privind transporturile internaționale feroviare

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Legii privind aderarea Republicii Moldovala Convenția privind transporturile internaționale feroviare (COTIF). Prin modificarea operată, va fi asigurată încheierea procesului de aderare a țării noastre la Convenția OTIF.

Astfel, la solicitarea Secretariatului Convenției OTIF, Republica Moldova va aplica Regulile Uniforme privind contractul de transport internațional feroviar de marfă pe întreaga infrastructură feroviară, cu lungimea totală de 1086 km.

Odată cu aderarea țării noastre la Convenția OTIF, vom beneficia de:

- majorarea volumului de transport de mărfuri în tranzit pe direcția prin 2 puncte de trecere a frontierei (Ungheni-Iași și Giurgiulești-Galați);

- sporirea capacității de concurență pe traseele de tranzit CFM;

- majorarea veniturilor din tariful mărfurilor tranzitate.

Sursa: gov.md

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31