CE SE FACE LA GUVERN

Indemnizațiile zilnice pentru copiii aflați în servicii de plasament vor fi indexate la 1 aprilie 2022

La 1 aprilie curent, indemnizațiile zilnice pentru copii vor fi indexate reieșind din creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum pentru anul precedent. Conform datelor Biroului Național de Statistică, indicele preţurilor de consum pentru anul 2021 a constituit 113,94%.

Astfel, se vor majora indemnizațiile zilnice acordate pentru copiii plasați în serviciile de asistentă parentală profesionistă, casă de copii de tip familial, tutelă/curatelă, casă comunitară pentru copii în situație de risc și centrul de plasament pentru copii separați de părinți, de la 13 la 15 lei în zilele obișnuite, de la 113 la 129 lei în ziua de naștere a copilului, de la 80 la 92 lei în zilele de sărbătoare.

Prevederile proiectului de Hotărîre vor intra în vigoare la data de 1 aprilie 2022.

 

Noi măsuri de protecție socială, aprobate de Guvern

Cabinetul de miniștri a decis să extindă dreptul la ajutor material anual pentru soții și părinții participanților căzuți la datorie în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, participanților căzuți la datorie în acțiunile de luptă din Afganistan și participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, decedați.

De acest drept vor beneficia concomitent atît soții, cît și părinții categoriilor menționate. În cazul părinților, ajutorul material anual va putea fi ridicat pînă la data de 31 mai 2022.

Proiectul a fost elaborat în scopul punerii în aplicare a prevederilor Legii nr. 63/2022 privind susținerea participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a membrilor familiilor lor, în contextul comemorării a 30 ani de la războiul de pe Nistru.

Tot astăzi în ședința Guvernului, a fost aprobat proiectul de Hotărîre care prevede indexarea venitului minim garantat, la 1 aprilie curent, cu coeficientul de indexare 1,1394, raportat la rata inflației de la sfîrșitul anului precedent. După indexare nivelul venitului lunar minim garantat va constitui 1363 lei. Acest indicator se utilizează la stabilirea dreptului de ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului.

 

Ministerul Mediului a elaborat Regulamentul Cadastrului de stat al apelor

Resursele de apă ale țării vor fi înregistrate și monitorizate informațional, conform standardelor europene. Guvernul a aprobat, în acest sens, Regulamentul Cadastrului de stat al apelor, format de Sistemul Informațional Automatizat, elaborat de Ministerul Mediului.

Pe platforma informațională vor fi furnizate informații despre resursele de apă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, precum și regulile de înregistrare, actualizare și radiere a datelor despre resursele de apă din țară.

De asemenea, Cadastrul de stat al apelor va oferi acces la informație și date sistematizate despre următoarele obiecte: rețeaua hidrografică, corpurile de apă, construcțiile hidrotehnice, zonele și fîșiile de protecție, captările și deversările de apă, bilanțul apei, managementul bazinelor ș.a. Datele for fi furnizate de către Agenția „Apele Moldovei”, Agenția de Mediu, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Informația va putea fi accesată pe site-ul csa.gov.md.

Regulamentul Cadastrului de stat al apelor a fost creat în cadrul proiectului de asistență tehnică „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitația din Republica Moldova”, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Agenția Elveția pentru Dezvoltare și Cooperare.

 

Guvernul a aprobat noua componență a comisiei guvernamentale pentru reintegrarea țării

Executivul a aprobat astăzi Hotărîrea de Guvern cu privire la instituirea Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării. Actul normativ are drept scop actualizarea componenței Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării, instituite prin Hotărîrea Guvernului nr.132/2011, în conformitate cu prevederile actelor normative indicate.

Comisia nominalizată reprezintă unul dintre mecanismele de relevanță pe dimensiunea reglementării pașnice și pe cale politică a conflictului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Din componența Comisiei fac parte toți membrii Guvernului și conducători ai altor instituții cu responsabilități în domeniu.

Pentru implementarea prevederilor propuse, nu este necesară alocarea de mijloace financiare suplimentare.

 

Permisele de pescuit vor putea fi obținute online

Amatorii de pescuit vor putea obține permisele prin intermediul unei platforme online ”e-Pescuit”. Guvernul a aprobat în ședința de astăzi conceptul tehnic și regulamentul de organizare și funcționare a sistemului.

Scopul conceptului, care a fost aprobat de Ministerul Mediului împreună cu Agenția de Mediu, este digitalizarea procesului de depunere a solicitărilor pentru serviciile publice. Astfel, noua platformă va oferi mai multă accesibilitate, transparență, eficiență și rapiditate în obținerea permisului, serviciul fiind disponibil și în zilele de week-end.

Prin digitalizarea procesului de obținere a permisului se reduc riscurile de corupție și alte posibile erori umane. Alte avantaje se referă la reducerea costurilor, a timpului alocat pentru obținerea actului permisiv, dar și eliminarea birocrației etc.

Doar în primul trimestru al anului 2019 au fost eliberate 10.038 de permise de pescuit de amator, sportiv și de agrement. Anterior, procedura de obținere a permisului necesita mai mult timp și resurse financiare, iar solicitanții erau nevoiți să se deplaseze la sediul Agenției de Mediu pentru a depune cererea.

 

Procedura de obținere a permisului de conducere va fi simplificată

Guvernul a aprobat astăzi modificări la Regulamentul privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea și valabilitatea permisului de conducere.

Modificările propuse au drept scop modernizarea și sporirea calității serviciului public, prin reducerea numărului de acte necesare, costurilor, duratei de prestare a serviciului. Totodată, va fi asigurată interoperabilitatea datelor din Sistemele informaționale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării, la documentarea persoanelor cu dreptul de a conduce vehicule.

Cadrul normativ aferent domeniului va fi racordat la legislația UE, prin transpunerea parțială a prevederilor Directivei europene, cu privire la permisele de conducere, în partea ce ține de cerințele față de examinatori și procedura de examinare în vederea obținerii dreptului de a conduce vehicule, fapt care va aduce beneficii în contextul negocierilor Acordurilor de conversiune a permiselor de conducere.

 

Executivul a aprobat Regulamentul privind funcționarea MDelivery

Regulamentul privind modul de funcționare și utilizare a Serviciului guvernamental de livrare (MDelivery) a fost aprobat în ședința de astăzi a Guvernului. Serviciul va permite cetățenilor Republicii Moldova să solicite livrarea la locul de reședință a actelor și altor documente eliberate de instituțiile de stat.

Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a precizat că acest document reglementează raporturile juridice dintre subiecții participanți la crearea, exploatarea și utilizarea Serviciului și prevede reguli generale de livrare prin intermediul Serviciului MDelivery, de conectare la sistemul informațional, de asigurare a securității și protecției informației, precum și responsabilitățile părților.

Serviciul guvernamental de livrare reprezintă o soluție digitală, elaborată de Agenția de Guvernare Electronică, care va fi utilizată în calitate de mecanism unic de livrare fizică a rezultatelor prestării serviciilor publice către beneficiari. Prin urmare, platforma informațională MDelivery va asigura conexiunea celor trei subiecți: prestatorul serviciului public, în calitate de expeditor, beneficiarul serviciului public, în calitate de destinatar al livrării, și furnizorul de servicii poștale. Această platformă va diminua costurile pentru toate cele trei părți implicate și va eficientiza procesul de livrare a rezultatului serviciului public spre beneficiar.

Amintim că, la 25 august 2021, Guvernul a aprobat Conceptul MDelivery ca parte a procesului complex de modernizare a serviciilor publice, implementat de Agenția de Guvernare Electronică cu suportul Grupului Banca Mondială.

 

Construcția liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești vor fi declarate utilitate publică de interes național

Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești vor fi declarate utilitate publică de interes național. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege în acest sens.

Scopul proiectului este să asigure securitatea energetică a țării, prin interconectarea Republicii Moldova cu piața internă de energie a Uniunii Europene prin linii electrice, precum și fortificarea rețelelor interne de transport al energiei electrice.

Proiectul prevede declararea utilității publice de interes național și realizarea lucrărilor de construcție a următoarelor componente:

- construcția LEA de transport a energiei electrice cu tensiunea de 400 kV între stațiile electrice de la Vulcănești și Chișinău, cu o lungime totală de 158 km;

- construcția unei stații back-to-back de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC) la Vulcănești, pentru a permite conectarea dintre sistemul energetic al Republicii Moldova, Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport Energie Electrică (ENTSO-E) și Sistemul Integrat de Energie Electrică/Sistemul de Energie Unită (IPS/UPS);

- modernizarea stației electrice existente de 330/110/35 kV Chișinău cu o nouă secțiune de 400 kV pentru a face stația compatibila cu LEA de 400 kV;

- extinderea stației electrice existente de 400/110/35 kV Vulcănești, pentru realizarea conexiunii cu noua stație Back-to-Back, urmînd ca, în baza documentației de pregătire a proiectului, să fie executate pe terenuri din proprietatea statului, administrației publice locale sau aflate în proprietatea private a persoanelor fizice și juridice.

Construcția LEA 400 kV va avea 158 kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și aproximativ 511 stîlpi pentru susținerea și întinderea conductoarelor, fapt care va asigura legătura între stația electrică Back-to-Back și substația electrică Chișinău.

Precizăm că lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 mil euro, pentru o perioadă de 4 ani. În acest scop, Republica Moldova a semnat:

- Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi BERD în valoare de 80 mil. euro;

- Contractul de finanțare dintre Republica Moldova şi BEI în valoare de 80 mil. euro;

- Acordurile de finanțare dintre Republica Moldova şi Asociația Internațională pentru Dezvoltare în valoare de 61 mil. euro;

- Acordul de Grant UE/NIP în sumă de 39,4 mil. euro (semnat în septembrie 2019, ratificat și intrat în vigoare în decembrie 2019).

 

Proiectul de lege cu privire la învățămîntul dual, aprobat de Guvern

Elevii din Republica Moldova vor avea posibilitatea să fie înmatriculați la studii în cadrul instituțiilor de învățămînt profesional tehnic la programe de formare profesională prin învățămînt dual și vor fi remunerați pentru instruirea practică din cadrul unității economice.

Această prevedere se conține în Legea cu privire la învățămîntul dual, proiectul căreia a fost aprobat în ședința de astăzi a cabinetului de miniștri. Documentul, elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, are ca scop reglementarea detaliată și comprehensivă a învățămîntului dual, ca formă a învățămîntului profesional tehnic.

Prezentul proiect de act normativ vine să asigure prevederi suficiente pentru reglementarea integrală a organizării învățămîntului dual, precum și să reglementeze statutul părților implicare în implementarea programelor de formare profesională prin învățămînt dual.

Învățămîntul dual se bazează pe un parteneriat extins, asigurînd colaborarea dintre instituțiile de învățămînt profesional tehnic, autoritățile publice şi mediul economic, și este organizat într-un cadru unitar, în baza unui acord de cooperare. În învățămîntul dual instituția de învățămînt profesional tehnic asigură instruirea teoretică necesară pentru exercitarea calificării precum și instruirea generală și opțională a elevilor, iar unitatea/agentul economic asigură formarea practică a elevului.

Prin proiectul de lege sînt reglementate obligațiile elevului, dar și drepturile acestuia, printre care dreptul la remunerație de formare profesională plătită de unitate, care nu poate fi mai mică decît cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.

În calitate de facilități acordate unității este reglementat că cheltuielile unității suportate pentru organizarea și realizarea învățămîntului dual sînt pasibile compensării din bugetul de stat, în proporție de cel mult 50% din cheltuielile admise pentru compensare, în conformitate cu actele normative ale Guvernului.

Proiectul de lege cu privire la învățămîntul dual urmează a fi prezentat Parlamentului Republicii Moldova pentru adoptare.

Sursa: gov.md

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31