CE SE FACE LA GUVERN
BERD oferă Republicii Moldova un împrumut de 30 mil. de euro pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică
Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea Proiectului ,,Eficiența energetică în Republica Moldova”, în sumă de 30 de milioane de euro, semnat la Chișinău la 10 decembrie 2021.
Proiectul este orientat spre implementarea unui program național de reabilitare energetică a mai multor clădiri publice, precum spitale, grădinițe, școli din gestiunea administrației publice centrale și locale. Astfel, banii vor fi alocați pentru izolarea clădirilor, instalarea unor sisteme mai eficiente de iluminat, încălzire, răcire și ventilație, și integrarea acestora cu surse regenerabile de energie.
La solicitarea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se intenționează de a scuti proiectul de achitarea taxelor TVA și de alte taxe, inclusiv vamale, prin identificarea modalității legale corespunzătoare, pentru susținerea eforturilor autorităților locale și centrale în implementarea proiectului.
Implementarea Proiectului se va face în două faze:
- Faza I – cu accent pe instituțiile guvernamentale (spitale), cu un buget de aproximativ 45 milioane euro, cu acoperire egală din partea BERD și BEI;
- Faza II – cu accent pe autoritățile administrației publice locale, cu un buget de cca. 30 milioane euro.
Pe parcursul anului 2022 urmează să fie identificați și alți beneficiari finali ai proiectului, în special cei care vor fi finanțați la faza II, iar lista finală a beneficiarilor va fi aprobată de Comitetul de coordonare a implementării Proiectului.
Precizăm că în scopul realizării proiectului, țara noastră a contractat un alt împrumut în valoare de 30 milioane euro din partea Băncii Europene de Investiții, un grant pentru asistență tehnică în valoare de 2,6 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene (NIP), un grant în valoare de 500 mii euro din partea Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic și urmează, pe parcursul anului 2022, să mai contracteze un grant pentru investiții capitale în valoare de 12,4 milioane euro din partea NIP. Astfel, bugetul total al Proiectului constituie 75,5 milioane euro, cu o durată de implementare de 4 ani (2022 – 2025).
Va fi fondat Parcul Național „Nistrul de Jos”
Guvernul a aprobat, la ședința din 9 martie 2022, legea privind fondarea Parcului Național „Nistrul de Jos”. Aria protejată se întinde pe o suprafață de 62000 ha, în hotarele teritoriale ale 13 localități amplasate pe teritoriul raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni și 3 localități situate în partea stîngă a Nistrului.
Parcul Național are scopul de a proteja diversitatea biologică, de a asigura menținerea, conservarea și folosirea rațională a resurselor naturale. Totodată, crearea acestei arii naturale protejate va asigura păstrarea complexelor naturale de o importanță majoră și va constitui un imbold suplimentar în dezvoltarea localităților și atragerea turiștilor.
Parcul Național „Nistrul de Jos” va fi structurat pe zone funcționale cu regim juridic distinct: de la nivel strict protejat, pînă la realizarea activităților economice, care nu contravin regimului parcului național.
În Republica Moldova există mai multe parcuri și rezervații naturale protejate de stat, precum: Parcul National „Orhei”, rezervațiile științifice „Pădurea Domnească”, „Codrii”, „Iagorlîc”, „Prutul de Jos”, „Plaiul Fagului”.
Guvernul Japoniei oferă suport IGSU prin îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 9 martie 2022, ratificarea Acordului de Grant dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei, privind inițierea unui proiect denumit „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor”.
Proiectul va fi implementat cu suportul Guvernului Japoniei, care va oferi un grant în valoare de 1,55 mlrd. yeni japonezi (echivalentul a aproape 240 mln. lei), Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI pentru achiziționarea a 19 autospeciale pentru intervenție.
Acestea urmează să fie dislocate în șase localități din țară. Totodată, salvatorii și pompierii vor fi instruiți de experții japonezi cum să asigure mentenanța tehnicii și echipamentelor.
Autospecialele noi de intervenție vor contribui la reducerea timpului de răspuns la solicitările cetățenilor în localitățile de dislocare și în raioanele deservite.
Normele de cheltuieli în bani pentru întreţinerea persoanelor cazate în instituţiile sociale vor fi indexate cu 13,94% în anul curent
Cabinetul de miniștri a aprobat indexarea normelor de cheltuieli în bani pentru întreţinerea persoanelor cazate în instituţiile sociale. Normele se referă la asigurarea cu produse alimentare, medicamente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse igienico-sanitare, jucării.
Indexarea propusă se va raporta la indicele preţurilor de consum pentru anul precedent. Conform datelor Biroului Național de Statistică, pentru luna decembrie a anului 2021, indicele prețurilor de consum a constituit 13,94%.
Prevederile hotărîrii intră în vigoare la 1 aprilie 2022 și sînt aplicabile pentru instituțiile sociale de toate tipurile și nivelurile. Mijloacele financiare necesare pentru implementarea proiectului sînt prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2022.
Sursa: presedinte.md